друкувати


У "зоні" співають про ліс

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-27 03:54:37
Психічні травми, яких зазнали наші вояки в Афганістані, тяжко заживають у соціумі. Загоїти тіло — не означає загоїти душу. Душа — інструмент вередливий.

Мають деякі ветерани афганської війни проблеми з законом, потрапляють навіть за ґрати. Бо закон — один для всіх.

Так у Товмачицькій виправній установі відбувають різні терміни ув’язнення п’ять афганців з різних областей України. Серед них один — із с.Кийданців нашого району. Їхньою долею переймається коломийська спілка воїнів-афганців.

З нагоди 20-ї річниці виводу радянських військ з Афганістану коломийські афганці прибули з дружнім візитом до своїх побратимів у колонію. Голова спілки Йосип ТОДОРІВ кожному засудженому афганцю вручив пакунок з харчами.

Є в колонії художня самодіяльність. Учасники їхнього ансамблю співали пісні. Причому, пісні — зовсім не "блатного" змісту, як можна було сподіватись, а ліричні й трохи журливі, — про природу ("Найкраща музика — зелений ліс"), про батьків ("Хай не старять вас роки, дорогі мої батьки") та інші.

Пан ТОДОРІВ розповів, що за час існування спілки вдалося домогтися дострокового звільнення одинадцяти хлопців-афганців. Голова спілки подає клопотання про того чи іншого засудженого афганця у департамент виконання покарань. Там, у свою чергу, мусять отримати "не заперечую" в голови ОДА за місцем проживання засудженого. Крім того, прохання про помилування надсилають Президентові України. Були випадки, коли спілка афганців домагалась перегляду кримінальної справи й пересуду. Пересуд ішов на користь засуджених, як правило. На даний час Йосип ТОДОРІВ клопочеться достроковим звільненням чоловіка, який уже майже половину терміну відсидів і, отже, має право на таке клопотання.

Автор: Андрій МАЛАЩУК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі