друкувати


2010 рік може стати роком одужання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-27 02:50:23
Американська господарка, за словами керівника Федерального Резерву США Бена БЕРНАНКЕ [Ben BERNANKE] може до кінця року поступово одужати. Це станеться, якщо уряду й Федеральному Резерву вдасться довести до завершення заплановані заходи. Якщо ж ні, то країні загрожує рецесія, на подолання якої доведеться витратити ще два-три роки. "Щоб розірвати зачароване коло, необхідно й надалі подавати кон’юнктурні імпульси, комбінуючи їх із рішучими діями уряду", – підкреслив БЕРНАНКЕ у вівторок у своєму звіті перед банківським комітетом Сенату Сплучених Штатів, який відбувається щопівроку. Водночас БЕРНАНКЕ застеріг, що подальше протікання кризи приховує ще в собі суттєві небезпеки. Загалом національний валовий продукт США цього року відчутно скоротиться.

Виступ Бена БЕРНАНКЕ додав оптимістичного настрою учасникам біржових торгів. Після тривалого падіння курсу акцій тепер на Wall Street зафіксовано суттєве зростання котирувань. Так індекс Dow-Jones зріс більше ніж на 235 пунктів чи точніше 3,32 відсотки, досягнувши рівня у 7350,94 пункти. Індекс S&P-500 піднявся на 4,01 відсотки до 773,14 пунктів. Індекс Nasdaq зріс на 3,9 відсотки – до 1441,83 пунктів. Це своєю чергою допомогло й німецькому біржовому індексу Dax. Принаймні німецький біржовий барометр обмежив свої втрати й закінчив день із мінусом лише в 1,03%, на позначці 3895,75 пунктів.

Одужання може прийти лише із заспокоєнням фінансового ринку.

Утім, паралельно з промовою БЕРНАНКЕ американська надія на швидке подолання рецесії наразилася на серйозну перешкоду. Довіра американських консументів у лютому цього року впала на рекордно низький рівень. Як повідомив нью-йоркський науково-дослідний інститут Conference Board, індекс споживчої активності опустився до 25 пунктів. Це – найнижчий рівень з часу, коли почалося економічне зростання 41 рік тому. Ще наприкінці січня цей індекс тримався на позначці 37,4 пункти.

Сам БЕРНАНКЕ чітко заявив, що одужання американської економіки стане можливим лише тоді, коли вдасться заспокоїти фінансові ринки. "Якщо урядові, Конгресу та Федеральному Резерву вдасться певною мірою відновити стабільність, то лише в цьому випадку виникнуть реальні перспективи покласти край нинішній рецесії до кінця 2009 року", – заявив він. Якщо все піде, як заплановано, то, за словами Бена БЕРНАНКЕ, 2010 рік стане роком одужання. НВП цього року скоротиться.

Загалом БЕРНАНКЕ у своїх розрахунках виходив із усвідомлення того, що цього року американський національний валовий продукт скоротиться. Згідно з найновішими розрахунками, це скорочення може становити від 0,5 до 1,25 відсотки. Водночас, за словами БЕРНАНКЕ, у Сполучених Штатах продовжуватиме зростати безробіття. Згідно з його прогнозами, з нинішніх 7,6% воно може піднятися до 8,5-8,75%. Водночас тиск інфляції до кінця року помітно знизиться.

У будь-якому випадку БЕРНАНКЕ висловив великий скепсис щодо шансів, які могла б надати криза. "Економічні перспективи позначені серйозними непевностями. І я думаю, що ризики щодо погіршення стану господарки є поки що більшими за шанси на покращення", – зазначив він. Водночас Бен БЕРНАНКЕ підтвердив рішучість Федерального Резерву "всіма доступними засобами" підтримувати американську господарку й покращувати функціональність фінансового ринку.

У боротьбі з рецесією та фінансовою кризою Сполучені Штати нещодавно виділили майже 800 мільярдів доларів на масштабну програму підтримки кон’юнктури. Окрім того, Федеральний Резерв намагається за допомогою близьких до нуля облікових ставок і масивних рефінансувань фінансових інститутів допомогти справі стабілізації кон’юнктури.

Назва оригіналу: "2010 könnte Jahr der Erholung werden"
Джерело: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 25.02.2009
Переклад: Любка ПЕТРЕНКА
Обговорити на форумі