друкувати


Голос громади: Уміють. Можуть. Хочуть.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-27 01:26:53
Іванові ШУРГАЛЮКУ, членові правління громадської ради району, голові адмінкомісії при Воскресинцівській сільраді, енергійності не позичати, хоч він і військовий пенсіонер. Чоловік, можна сказати, у розквіті зрілості. Він разом з мешканцем села Зеновієм ВИННИЧУКОМ ініціював у Воскресинцях створення осередку громадської ради.

Актив села, мовить пан ШУРГАЛЮК, не складається лише з депутатів різних рівнів. До громадської ради повинні входити люди, не заангажовані ні адміністративно, ні політично. Посада, політичні орієнтири тут не мають відігравати ролі. Людина мусить бути вільна, — упевнений мій співбесідник. До громадської ради увійшли п’ять осіб, котрих вибрали на зборах селян.

Глобальне завдання, яке ставить перед собою й своїми однодумцями пан ШУРГАЛЮК, це благоустрій села. На часі — реконструкція стадіону. Районна влада підсобить з придбанням штучного покриття. Воскресинцівська молодь має завзяття від дідів-прадідів, у її крові пульсують опришківські непогамовні гени.

Планують члени громадської ради встановити на вулицях освітлення, якого ще не мали сільські вулиці за жодної влади.

Добре починання — створення у приміщенні шкільної майстерні дитсадка. Нині там ведуться капітальні ремонтні роботи. Допомагають місцеві підприємці: Роман СТЕФАНЦІВ, Віра ШУРГАЛЮК, брати ГУЦУЛЯКИ та інші. Вже з осені садок функціонує. Тут працюють самовіддані вихователі, усі з вищою освітою.

Інше. Налагоджено вивіз побутових відходів. І недорого, — 22 гривні в місяць з сім’ї. Зроблено тимчасовий перехід через річку, — гіркий досвід навчив. Адже пам’ятаємо про нещодавнє нещастя, коли втопилося в Пруті подружжя. За сприянням заступника голови РДА Богдана БОЛЮКА відкрито банківський рахунок на ім’я доньки загиблих Світлани БЕРЕЗОВИЧ для створення нормальних умов життя її сім’ї і дітей її мами, над якими вона оформила опікунство.

Іван ШУРГАЛЮК просить відзначити через газету односельців, котрі перші кинулись на допомогу потерпілим від повені: Андрій СІЛЕНКО та Ігор КОНОВАЛОВ рятували людей і їхнє майно власними моторними човнами; не рахуючись з безпекою кинулись на порятунок затопленим Іван ШЕПЕТЮК, Станіслав ІЛЛЯДІС, Ярослав СТЕФАНЦІВ. Усій п’ятірці відважних громадська рада району виділила по 500 гривень премії.

Здебільшого власними силами люди ремонтували в селі дороги після повені, потрудились і водії вантажівок. Усіх неможливо назвати, бо вболівав за спільну справу чи не кожен власник транспорту.

Іван ШУРГАЛЮК має також посвідчення помічника дільничного міліціонера. Перебуваючи в добрій фізичній формі (в юності займався боксом), пильнує за громадським порядком у селі. Каже, що працює в них сумлінний дільничний Роман СМЕТАНЮК, якому також слід віддати належне за зниження криміногенних показників у селі.

А сьогодні мешканці Воскресинців готуються до приходу весни. Бо навесні з-під снігу вигулькують не лише підсніжники, а й те, що не тішить око, чому місце на сміттєзвалищах. А гуртом, вважає Іван ШУРГАЛЮК, вони зможуть навіть гори звернути.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі