друкувати


Регіональна винятковість

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-26 05:44:28
Криза і наближення виборів зірвали покрив таємничості з внутрішніх конфліктів у Партії регіонів. Цього тижня має бути вирішено питання про те, чи залишать партію кілька так званих младорегіоналов, у тому числі Сергій ЛЬОВОЧКІН та Юрій БОЙКО. Втрата цими людьми мандатів стане другим ударом по позиціях Дмитра ФІРТАША: після відлучення "РосУкрЕнерго" від експорту газу в Европу компанія може втратити і суттєвої частини політичного прикриття.

Партійно-газова схема

Власне кажучи, новина про те, що єдина і монолітна на публіці Партія регіонів по-справжньому не так єдина і монолітно, не була новиною ось уже півтора року. Умовно кажучи, після перевиборів у 2007-му Партію регіонів було прийнято поділяти на кілька угруповань. Це бізнес-крило Рината АХМЕТОВА та Бориса КОЛЕСНИКОВА, група братів КЛЮЄВИХ, а також наймолодша по стажу "газова" група під керівництвом колишнього помічника Леоніда КУЧМИ Сергія ЛЬОВОЧКІНА і колишнього глави Мінпаливенерго Юрія БОЙКА, що включає Інну БОГОСЛОВСЬКУ, а також молодшу сестру ЛЬОВОЧКІНА Юлію НОВІКОВУ і екс-керівника охорони ФІРТАША Івана МИРНОГО. Останнє об'єднання у політтусовці називали групою ФІРТАША-ЛЬОВОЧКІНА через причетність до схем газового посередника "РосУкрЕнерго".

Незмінний лідер партії Віктор ЯНУКОВИЧ зі своїм найближчим оточенням виляючи між групами, намагався якось використовувати їх конкуренцію собі на благо. Якийсь час можна було говорити про те, що легке внутрішнє протистояння йде на благо всієї партії. Кожна група намагалася повести партію по своєму шляху, пропрацьовуючи варіанти різноманітних ситуативних і постійних союзів. Це давало "регіоналам" більший, ніж раніше, простір для оперативних маневрів на політичному полі бою. Наприклад, КЛЮЄВИ були у хороших відносинах з Юлією ТИМОШЕНКО і постійно добивалися союзу БЮТ та "Регіонів", АХМЕТОВ, керуючись перш за все інтересами свого бізнесу, зберігав рівні відносини як з Банкової, так і з Прем'єром, а ЛЬОВОЧКІН через ФІРТАША забезпечував запасний канал для зв'язку з Секретаріатом. Крім того, у свій час ЛЬОВОЧКІН користувався великим особистим довірою ЯНУКОВИЧА, керуючи, наприклад, розкладом зустрічей партійного лідера. Фінансові джерела Партії регіонів були в міру можливостей диверсифіковані, група ЛЬОВОЧКІНА розглядалася як альтернатива Ринату АХМЕТОВУ у частині фінансування партії і виборів, а "РосУкрЕнерго" в цілому і Росія зокрема усвідомлювали свою вагому роль у підтримці особисто Віктора Федоровича. Проте криза, газова війна і наближення президентської кампанії зруйнували тонку рівновагу між конкурентами, партія не дочекалася від "РосУкрЕнерго" останнього траншу грошей, саме в цей момент вкрай необхідних. Та ще й вигадки БОЙКА і ЛЬОВОЧКІНА про міцні мости, що наведені з першою особою Росії, виявилися казками – перший і єдиний раз ЯНУКОВИЧ зустрічався з тоді ще віце-прем'єром МЕДВЕДЄВИМ у 2006-му в Криму, саме тоді нинішній президент сусідньої держави спілкувався з ЯНУКОВИЧЕМ . Тобто вони бачили один одного, і нічого більше. Таким чином, цей ймовірний і обіцяємо канал Віктора Федоровича виявився просто блефом.

А корабель пливе ...

Відкритий конфлікт почався з-за того, що після перемоги дуету ПУТІН-ТИМОШЕНКО у газовій війні угруповання "РосУкрЕнерго" почала активно рятувати свої гроші. В українських сховищах залишалися 11 мільярдів кубів законтрактованого "РУЕ" газу, які ТИМОШЕНКО вже почала прибирати до рук. Саме тоді Юрій БОЙКО і близька до "газовиків" Інна БОГОСЛОВСЬКА почали від імені партії публічно критикувати ТИМОШЕНКО, руйнуючи тим самим місток, котрго так нелегко було вибудовано іншими "регіоналами", до БЮТ. У гру включався і ще один фактор – президентські вибори. Багато "регіонали", перш за все з бізнес-крила партії, почали замислюватися про те, чи зможе ЯНУКОВИЧ перемогти і чи не настала пора покидати цей корабель, перебудовоючи свої шлюпки у фарватер більш перспективної в електоральному відношенні Юлії ТИМОШЕНКО.

У результаті доведені до відчаю ЛЬОВОЧКІН та БОЙКО були змушені форсувати в парламенті питання про відставку Прем'єр-міністра. Як виглядає, ця операція проходила з негласного схвалення старших товаришів, однак, коли вотум недовіри провалився, на БОЙКА і ЛЬОВОЧКІНА повісили всіх собак, аж до перешкоджання появи деяких депутатів у сесійній залі. Дискусія вилилася у пресу, до неї підключилися і Борис КОЛЕСНИКОВ, звинувативши ЛЬОВОЧКІНА у тому, що він ставить корпоративні інтереси вище партійних, і Нестор ШУФРИЧ, звинувативши "газовиків" у тому, що вони працюють на Банкову і намагаються розвалити партію. По суті, так була озвучена позиція Ріната АХМЕТОВА, який зовсім не бажає далі мати "лузера" ФІРТАША у якості альтернативи власної фінансової підтримки "регіоналів". Таким чином, проти групи "РУЕ" об'єдналися всі інші частини Партії регіонів. До речі, у пошуках останнього рятувального кола, за інформацією "Профілю", ЛЬОВОЧКІН таки зателефонував АХМЕТОВУ з проханням про зустріч. Той не відмовив начебто б, але і зовсім не поспішає. Знову ж таки, на найближчому пленарному тижні у новітній історії ПР можуть з'явитися нові ввідні.

Пора б сказати своє вагоме слово Віктору Федоровичу, але він все-таки сподівається отримати обіцяний "РосУкрЕнерго" транш – "пацан сказав – пацан повинен зробити". Але на справді гроші уже навряд чи допоможуть ЛЬОВОЧКІНУ і компанії повернути колишні позиції та довіру лідера партії. Як стало відомо "Профілю" з джерел, близьких до керівництва Партії регіонів, півтора роки тому СБУ перехопила розмову ФІРТАША і ЛЬОВОЧКІНА. Ні, ніяких фінансових порушень та тіньових схем – просто фраза народного депутата: "Тут Віктор Федорович мене кличе, треба йому памперси поміняти, заспокоїти хлопчика". На перший погляд, навіть необразливо. Але насправді, як стверджують знаючі люди, поквапився екс-помічник Леоніда Даниловича перенести на Віктора Федоровича одну й ту ж саму тональність у спілкуванні в очі та позаочі. Не кожен легко прощає наївність молодості ... І не кожен має відповідно до ситуації почуття гумору.

Розкольники без розколу

Офіційна позиція Партії регіонів – розколу немає. Однак неофіційно члени партії охоче діляться своїми прогнозами з приводу розвитку подій. Основна версія – до копняка з партії справа може і не дійти. "Поки ми говоримо про те, щоб спробувати напоумити цих людей. Виняток – це все ж крайній захід ", – розповів "Профілю" один високопоставлений "регіонал". Втім, інший його колега заявив про те, що ЛЬОВОЧКІН, швидше за все, піде під ніж. "Я думаю, що БОЙКА пронесе. Він чоловік досвідчений, розумний. Все розуміє. Коли стало потрібно, бачите, він одразу перестав світитися, відсторонився від заяв ЛЬОВОЧКІНА[в останні кілька тижнів завжди медійно-активний БОЙКО і направду не показується на телеканалах. – "Профіль"]. А ось Сергій своїми заявами явно перебрав", – відзначив джерело "Профілю".

Що стосується долі голови парламентської слідчої комісії з питань газу Інни БОГОСЛОВСЬКОЇ, яка виступала в конфлікті на стороні газової групи, то для неї все ще може й обійтися. По-перше, вона є одним з небагатьох популярних медіаоблич партії. Чого приховувати, телеглядач любить БОГОСЛОВСЬКУ. По-друге, вся її політична біографія показує, що Інна Германівна завжди вміла вчасно зрозуміти, чого від неї хочуть партійні спонсори, і переорієнтуватись під нові завдання партії, про який би проект не йшла мова – про "Команду озимого покоління" чи про "Віче".

Іронія ситуації полягає в тому, що своєю непримиренною боротьбою з ТИМОШЕНКО БОЙКО і ЛЬОВОЧКІН тільки посилили її позиції, підставивши себе під удар. Хоча тут, мабуть, спрацювали емоції. Як стало відомо "Профілю" з обізнаних джерел, Дмитро ФІРТАШ у 2007-му намагався покласти яйця у всі кошики: 70 мільйонів доларів дав "Нашій Україні", 35 мільйонів – Литвину, а 100 мільйонів пропонував Юлії ТИМОШЕНКО, але та категорично відмовилася, практично виставивши його за двері. А зараз ще у Криму зіткнулися інтереси бізнес-групи ФІРТАША, власника заводу "Титан" і ділянки прибережної зони, та чинного кримського керівництва, підконтрольного Кабінету міністрів України. Війна титанів ...

Втім, зараз немає і впевненості, що АХМЕТОВ не повторить спробу ФІРТАША роздати свою матеріальну допомогу всім учасникам майбутньої електоральної гонки. Тим більше що в цьому його – звичайно, не для преси – підтримує партійне угруповання раціональних бізнесменів-прагматиків, які зацікавлені, перш за все, не в перемозі на президентських виборах Віктора ЯНУКОВИЧА, а в збереженні свого бізнесу при будь-якому результаті народного волевиявлення.

Автор: Татьяна ЛІСІЦИНА
Джерло: Профіль
Переклад: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі