друкувати


Як справитися з відкладенням солей, або чи дійсно подагра – панська хвороба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-26 04:45:11
Раніше подагру вважали аристократичною хворобою. Подагричні болі свідчили про те, що людина смачно і багато їсть, м'ягко спить і не цурається любовних утіх. Загалом, пан "в порядку". Що являє собою подагра насправді і в чому її причина ...

Ще ГІППОКРАТ говорив, що "подагрик - не євнух", маючи на увазі зв'язок захворювання з ендокринною системою людини. Сьогодні доведено, що ризик захворювання безпосередньо залежить від нестачі статевого гормону естрадіолу. У жіночому організмі його багато, а тому жертвами подагри, як правило, стають чоловіки. Вони хворіють в 20 разів частіше жінок.

Подагра, або мікрокристалічний артрит має гетерогенну природу, тобто в основі захворювання лежить кілька причин. Хвороба характеризується утворенням і відкладенням в різних тканинах, в основному, в області суглобів своєрідних кристалів, які складаються з монурата натрію і сечової кислоти.

Сечова кислота - це кінцевий продукт розпаду нуклеїнових кислот - пурінів. При порушенні пуринового обміну порушується і ліпідний (жировий) обмін, тому більшість подагриків - повні люди.

По суті, подагра і є справжнім "відкладенням солей". Кристали сечової кислоти можна без проблем розгледіти в суглобовій рідині, іноді навіть під звичайним мікроскопом. Ці кристали якраз і викликають тертя в суглобі, що супроводжується сильним болем - подагричним приступом.

Лікування подагри - справа філігранна. Для хворого воно починається з дієти, але в період загострень однією дієтою не обійтися. Необхідний жорсткий медичний контроль рівня сечової кислоти. Важливо зрозуміти, що її надлишок пов'язаний з підвищеним синтезом або з зниженим виведенням, а в відповідності до цього призначаються препарати.

Пацієнту ж потрібно виключити з меню багаті пуринами продукти: жирне м'ясо, рибу, печінку, наваристі бульйони, помідори, шпинат, цвітну і брюссельську капусту, нирки, сардини, шпроти, рибні супи, гриби, бобові і багато чого ще. Можна їсти молоко, швейцарський сир, яйця, ікру, картоплю, моркву, салат, хліб, крупи, фрукти, молочнокислі продукти, нежирне м'ясо (2 рази на тиждень), рослинні масла.

Треба пити більше рідини у вигляді лужних мінеральних вод. Спиртне звести до мінімуму або взагалі виключити. Якщо вже випивати, то тільки по святах, тільки горілку і запивати її лужною мінералкою в великих кількостях. Показані настої шипшини та брусничного листа. І тоді подагра, якщо її не провокувати, виявиться цілком контрольованим захворюванням, повідомляє ALLbiz .

Обговорити на форумі