друкувати


Б.БЕРЕЗОВСЬКИЙ: ЮЩЕНКО повинен зробити все те, що довгі роки чекає від нього народ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-26 04:07:54
Від редактора: Платон ЄЛЕНІН живе в Лондоні з 2001 року. За цей період його декілька разів могли убити, востаннє Скотленд-ярд запобіг замаху у 2007 році. Чімалій кількості наближених до цієї особи людей загрожує якщо не смерть, то політичне та економічне переслідування. Останній найгучнішій скандал, який мав місце у житті Платона ЄЛЕНІНА, це смерть близького друга та партнера по бізнесу Бадрі ПАТАРКАЦІШВІЛІ. Попри офіційну версію про cерцевий напад, кажуть, що смерть настала від невідомого препарату, що не залишає слідів в організмі. Разом з тим цей бізнесмен-політик охоче спілкується з журналістами, дозволяє собі гостро висловлюватись не лише про Росію, а й про европейських політиків, а ще, один з не багатьох, вірить у друге пришестя ЮЩЕНКА. Адже його справжнє ім'я Борис БЕРЕЗОВСЬКИЙ.

- Ви неодноразово виявляли інтерес до розвитку українського політикуму. На кого б Ви поставили сьогодні?
- З моєї точки зору Україні в першу чергу необхідно, як і раніше, отримати незалежність. Я маю на увазі реальну незалежність: і економічну, і політичну. Більшість цих позицій декларує нинішній президент України Віктор ЮЩЕНКО, незважаючи на мої численні претензії до нього. Якщо не звертати уваги на різні політичні дебати, він один з тих небагатьох, хто реально відстоює інтереси України. На мій погляд, реальну незалежність Україна може отримати, але перш за необхідно стати вище всіх амбіцій, залишаючись в стороні від політиканства і політичних розборок, яких зараз в Україні достатньо.

- Нещодавно Ви заявляли про те, що ЮЩЕНКО повинен проявити трохи волі, щоб народ в нього повірив. Про яку саме "волю" йде мова?
- Для початку Президенту просто необхідно виконати мінімум своїх передвиборних обіцянок. Реально покарати тих, хто вбив Георгія ГОНГАДЗЕ: і виконавців і замовників. ЮЩЕНКО зобов'язаний, нарешті, розповісти країні правду про тих, хто стоїть за його отруєнням. Адже він не раз натякав на російські спецслужби, але цим все і обмежилося. Безумовно, як Глава держави, він повинен перекрити корупційні схеми та канали, які надають фінансування тим, хто веде боротьбу з ним на політичній арені. Тобто, насправді ЮЩЕНКО повинен зробити все те, що довгі роки чекає від нього народ, який довірив йому владу. Потрібна рішучість і сила. А ЮЩЕНКО, на жаль, дуже слабий в цьому відношенні.

- Не всі українці вважають, що ЮЩЕНКО гідний того, щоб повірити йому знову. Як Ви вважаєте, виходячи з тієї ситуації, яка є в нашій країні, чи може спрацювати російський варіант спадкоємця у нас? Серед можливих кандидатів навіть називають Арсенія ЯЦЕНЮКА. Чи вважаєте Ви, що він може бути спадкоємцем?
- Я вважаю, що у ЮЩЕНКА самого достатньо можливостей для того, щоб народ повірив йому ще раз. І це залежить виключно від його особистої рішучості і політичної волі, яка повинна бути звернена у дію, спрямовану на здобуття Україною реальної незалежності і для того, щоб Україна стала по-справжньому демократичною країною. Але самого дії, як такої, не видно. А, як відомо, розмов і одного переконання, що я такий, не достатньо для того, щоб народ знову довірив йому владу. Так як влада передбачає дію, а не розмови про те, що таке добре, а що таке погано.

- Спочатку В.ЮЩЕНКО підтримувала Америка. На даному етапі ми бачимо, що Ю.ТИМОШЕНКО зав'язує тісніші відносини з Росією, а США вже не здійснюють колишньої підтримки Президента України. На Ваш погляд, чи зможе ЮЩЕНКО вистояти у конкурентній боротьбі за президентське крісло 2010?
- Президенту України на даному етапі, перш за все, необхідна підтримка всього українського народу. Зрозуміло, що й Росія та Америка мають свої інтереси в Україні. Росія хоче, щоб Україна стала її васалом, підпорядкувати її. Америка хоче, щоб Україна стала частиною цивілізованої Европи, а це неминуче призведе до зіткнення інтересів між РФ і США на території України. ПУТІН теж в свій час привітав ЯНУКОВИЧА з перемогою, і навіть коли КЛІНТОН приїжджав в Україну перед Помаранчевою революцією, то американці теж ставили на ЯНУКОВИЧА, але в кінцевому підсумку вибір все одно зробив народ України.

- Але українці хочуть в Европу, а Европа не дуже-то й чекає на Україну у себе...
- Проблема полягає в тому, що, на жаль, західні політики у більшості інтелектуально деградували. Це стосується і колишніх, і діючих лідерів країн. І в цьому є їх велика проблема. Ці політики по суті нічого не роблять, а тільки думають, як залишитися на наступний строк. Вони займаються не політикою, а політиканством, тобто намагаються грати у свої ігри. Саме ці політичні ігри і привели, в кінцевому рахунку, до тієї глибокої фінансової кризи, яка зараз розвивається у світі. З розумінням цього Україна повинна продовжувати наполегливо стукати у ці двері. На жаль, вони глухі і інтелектуально недалекі панове, але взагалі до них можна достукатися, як це сталося у випадку Польщі, Прибалтики, Румунії та Болгарії. Можна сміливо припустити, що і Україна рано чи пізно "достукається".

- Але Ніколя САРКОЗІ нещодавно сказав, що якщо "у вікні горить вогонь, то це не означає, що треба стукати у двері" ...
- На мій погляд, САРКОЗІ відноситься як раз до тих політиків, які погано розуміють значення України для сучасного світу і Европи зокрема. І ця його цитата лише підтверджує те, що я сказав про інтелектуальну недостатність сучасних західних політиків.

- В Україні, як і багатьох країнах, політика вважалася непоганим бізнесом для ряду осіб. Вважаєте, що вона сьогодні теж зможе приносити ті дивіденди, які приносила раніше?
- Політика взагалі є гарним бізнесом, якщо вона сприймається як дія, спрямована на отримання політичної та економічної стабільності у демократичній країні. Оскільки це дозволяє збільшити капіталізацію будь-якої держави. Стратегічно мислячий бізнесмен має дбати про стабільність в країні на базі демократичних цінностей. Тому політика в цьому сенсі найкращий бізнес. Чим більше стабільності в країні, тим більше капіталізація кожного підприємства окремо.

- Кажуть, що Вашим пріоритетом в Україні є створення інформаційного плацдарму на нашій території. У всякому разі, про це пишуть в аналітичних записках наші спецслужби. Наскільки страшний БЕРЕЗОВСЬКИЙ медіа-простору України?
- Це не відповідає дійсності. У мене немає ніяких, підкреслюю, ніяких проектів в Україні. Ні колишніх, ні справжніх. І якщо мене почули, то адже це Ви самі до мене подзвонили, а не я до вас. У той же час і я можу зателефонувати, щоб прокоментувати ті чи інші події, що відбуваються. Що ж стосується українського інформаційного простору, то я вважаю, що воно конкурентне тільки за рахунок представлення різних точок зору. І в цьому випадку, для мене, як для політика, ситуація існує в Україні цілком прийнятна. На жаль, зовсім протилежна ситуації в Росії, де дійсно є абсолютне придушення інакодумства.

Розмовляла: Катерина БАТЕНКО
Джерело: obk.lviv.ua
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі