друкувати


МНС навчає правилам безпечної поведінки в побуті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-26 01:43:40
У 2008-му році на Івано-Франківщині вогонь забрав життя більше дев’яти десятків осіб, з яких – 4 діти. На тлі загальної статистики тривожна ситуація з пожежами та загибеллю людей на них склалася у Надвірнянському районі, де за минулий рік загинуло дванадцять людей.

Щоб запобігти трагедіям працівники МНС впродовж минулого тижня спільно з представниками зацікавлених відомств проводили обстеження помешкань громадян та навчали людей правил безпеки в населених пунктах області, де склалася тривожна ситуація з пожежами та загибеллю людей на них.

Такі заходи рятувальники провели зокрема в селі Битків на Надвірнянщині. Як показує досвід, найбільш дієвими для запобігання пожеж у житловому секторі та трагічних наслідків на них є так звані "відпрацювання населених пунктів". Це заходи, під час яких спеціальна комісія у складі працівників МНС, органів місцевого самоврядування, газового господарства, РЕМу та міліції здійснює планові перевірки протипожежного стану житлового сектору, роз’яснює людям правила безпечної поведінки в побуті. Особлива увага під час таких відпрацювань приділяється тим категоріям населення, котрі належать до так званої "групи ризику" – це одинокі, перестарілі люди, багатодітні родини та неблагополучні.

Як і в ряді інших населених пунктів Надвірнянщини в Биткові протипожежний стан житлового сектору викликає занепокоєння. В ході відпрацювання з’ясувалося, що в окремих помешканнях господарі експлуатують прилади пічного опалення з порушенням правил пожежної безпеки, електрогосподарство в неналежному стані. Того дня члени рейдової групи побували на обійсті 82-літньої пані Анни. Про небезпеку вогню жінка знає із власного досвіду: пожежі завдавали лиха їй уже двічі. На жаль вогонь забрав у літньої господині одного із синів, а хату довелося відбудовувати від фундаменту. Сьогодні помешкання літньої жінки в належному протипожежному стані. Однак господиня все ж продовжує тримати вовняні речі на печі, що є порушенням правил пожежної безпеки. МНСники пояснили жінці її помилку і пані Анна пообіцяла в майбутньому бути більш обачнішою.

В ході відпрацювання побувала рейдова група і в помешканнях багатодітних сімей. В одній із родин, що проживає по вулиці Шевченка, правил пожежної безпеки в будинку не дотримуються: над піччю сушиться одяг, ліжко, на якому сплять діти, стоїть впритул до печі. Досить однієї іскри – і може статися непоправне. А електоропроводка у хаті влаштована із грубими порушеннями – біди можна чекати і від неї. Працівник МНС одразу звернув увагу господині на негайне виправлення стану справ та вручив членам сім'ї листівки застережливого характеру. В ході відпрацювання були виявлені певні порушення правил пожежної безпеки і в оселі ще однієї багатодітної родини, де мешкає семеро дітей. Дрова зберігаються безпосередньо біля печі, відсутній металічний лист під дверцятами опалювальної печі.

Позаминулого року на цьому обійсті уже господарював червоний півень. Проте, мати сімейства стверджує, що після тієї пожежі зробила належні висновки. Ще багато дворів відвідали того дня учасники відпрацювання. Як зазначив Андрій ВИСЛОБІЦЬКИЙ, заступник начальника Надвірнянського РВ ГУ МНС в області, в ході рейдової перевірки працівниками МНС були дані відповідні поради та роз’яснення мешканцям села щодо дотримання ними правил безпечної поведінки в побуті, вручено пам’ятні листівки застережуючого характеру. Проведення таких заходів, як зазначають фахівці МНС, є необхідним, адже під час них виявляються найбільш характерні недоліки протипожежного стану будівель у житловому секторі та вказуються способи їх усунення , повідомляє МНС в Івано - Франківській області.

Обговорити на форумі