друкувати


Головний біль: причини та методи усунення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-25 04:49:49
Болить, тріщить, ниє, пульсує, розколюється. Скільки епітетів придумали винахідливі люди для визначення характеру головного болю! І це не дивно. Хоча б раз в житті його відчував кожна третя людина на землі. Якщо ви входите в їхнє число, негайно вирушайте в поліклініку. Так, не лякайтеся. В нашу, віртуальну.

Секс. Уявіть, у деяких людей голова раптом починає розколюватись саме в неочікуваний час - а саме при занятті коханням. Та ще в момент кульмінації. Фахівці називають цю проблему "оргазмічним головним болем". Чоловіки страждають від любовно-больового синдрому в 3 рази частіше жінок.

Причина найчастіше криється в підвищеному тиску і ранньому атеросклерозі судин головного мозку. Під час статевого акту, як відомо, тиск підскакує, судини розширюються, частішає пульс, і кров приливає до голови.

Якщо ви відчуваєте "біль від кохання" регулярно, то потрібно звернутися до неврології і перевірити судини головного мозку. З перевірених домашніх засобів може допомогти стакан міцного, солодкого чорного чаю хвилин за 10 до побачення, або один грейпфрут, або кілька гілочок свіжої петрушки.

Знеболююче. Парадоксально, але факт: чим більше ви ковтаєте знеболюючих, тим вище ризик, що саме вони будуть викликати нові напади головного болю. У нашому організмі є протибольові механізми, які у відповідь на біль виробляють ендорфіни та енкефаліни - наші власні "анальгетики". Ліки при регулярному і часто невиправданому прийомі пригнічують антибольові структури, і головний біль починає виникати просто на порожньому місці.

Злізти з "анальгінової голки" допомагають методики релаксації, масаж шиї і плечового відділу, медитація, йога, дихальні вправи.

Їжа. Найбільш злісні провокатори - "допінги" трудоголика: кава і шоколад. Якщо вчасно організм не отримує чергової порції, він тут же мстить приступом головного болю.

Багато людей реагують пульсуючим головним болем на біогенні аміни (найвідоміший з них - тірамін). Ці речовини містяться в витриманих сирах, оцті, гірчиці, майонезі, копченій свинині, селері, сої, ананасі, авокадо, сливах.

У багатьох випадках головний біль провокує харчові добавки - глутамат натрію (він відноситься до рослинних протеїнів). Його додають для поліпшення смаку в бульйонні кубики, розчинні супи та другі страви, комплексні приправи.

Деякі люди, схильні до харчової алергії, страждають головним болем ... від ковбаси. Варені ковбаси, сосиски, окіст, шийка містять нітрит, який і надає їм приємний рожевуватий колір (адже просто варене м'ясо непривабливого сіруватого відтінку). Нітрит у чутливих людей може викликати сильний пульсуючий біль у скроні.

Улюблена робота. Ми рідко замислюємося, в яких умовах працюємо. Начебто і прибиральниця справно прибирає, і кондиціонер працює, а до вечора голова чугунна. І не тільки від втоми, між іншим. Виною тому - гіпоксія, тобто брак кисню при надлишку вуглекислого газу.

До речі, чим вище знаходиться ваша квартира і офіс, тим менше у повітрі кисню. Вважається, що гіпоксичні прояви постійно спостерігаються у тих, хто живе і працює вище стандартного шостого поверху.

Що робити? Насичувати повітря негативними іонами. Можна купити іонізатор повітря, завести в кабінеті поруч з компом папороть або вічнозелені рослини (наприклад, ялівець або декоративну ялицю). А ще займатися дихальною гімнастикою (підійдуть техніки ушу, цигун).

Цифри

60% чоловіків і 75% жінок мають хоча б по одному приступу головного болю на місяць.

Але тільки у 5 з 100 випадків головні болі - ознака серйозного органічного захворювання. В інших випадках винні ми самі.

Де болить?

- У скроні і тімені.

Характеристика. Голову стискає, немов лещатами. Біль одноманітна, рівна, може дошкуляти цілий день. З'являється прискорене серцебиття, долоні стають вологими ..

Причина. Психологічний головний біль звичайно виникає після стресової ситуації. Обтяжуючими обставинами є нервове виснаження, депресія, емоційне напруження.

Швидка допомога. Якщо психологічна біль застигла вас на роботі й немає можливості лягти і відпочити, виконайте подумки вправу на розслаблення. Відкиньтеся на спинку стільця, закрийте очі. Уявіть, що ви на березі океану. Шум хвиль, тепла вода ... У вашому тілі й голові з'являється відчуття легкості. Відкрийте очі і скажіть собі: "Біль іде".

Так!

Бесіді з психологом, який знайде причину ваших мук. Поки ви не приведете свій емоційний стан в порядок, психологічна біль буде вас супроводжувати часто.

Позитивним емоціям і посмішці. Коли людина сміється, в кров надходять поліпшуючі настрій гормони ендорфіни.

Ні!

Стримуванням негативних емоцій, іноді їх рекомендується виливати.

Спробам догодити всім.

Прагненню стати досконалістю - працюйте в міру своїх сил.

Де болить?

- У потилиці, шиї. Іноді біль захоплює плечі. Неприємні відчуття можуть сконцентруватися з одного боку голови.

Характеристика. Ниюча, тупа. Дотик до шиї і потилиці викликають біль.

Причина. Остеохондроз або інші захворювання шийного відділу хребта. Найчастіше біль наздоганяє тих, хто веде малорухливий спосіб життя або годинами, зсутулившись, сидить біля комп'ютера. Може з'явитися і в тому випадку, якщо напередодні довелося нести важкі предмети або незручно повернутися.

Швидка допомога. Виконайте вправу на розслаблення м'язового "панциру". Повільно, розтягуючи м'язи шиї, нахиляйте голову в боки (але не критіть, інакше спровокуєте приступ!). Прийміть теплу (+37 оС) сольову або хвойну ванну.

Так!

Мануальній терапії, масажу, вправам для поліпшення постави (пілатес). Сидіть, випрямивши спину, на твердому стільці з опорою для поясниці.

Маленькій подушці - вона попереджає головний біль.

Ні!

Носінню сумки або портфеля на одному плечі - це провокує деформацію правильної осі хребта та нерівномірну м'язову напругу (для симетрії "каркасу" навантажуйте плечі по черзі).

Великій та високій подушці.

Сорочці з здавлюючим шию коміром.

Де болить?

- Як правило, в потилиці або в районі чола. Іноді біль блукає по всій голові.

Характеристика. Самий підходящий епітет - ниючий. Відчуття такі, немов вам здавили голову сталевим обручем.

Причина. Це головний біль напруги, спровокований спазмами м'язів шиї та плечей. "Нападає" під час інтенсивних "мозкових штурмів" перед іспитами й після ударного трудового дня.

Швидка допомога. Щоб зупинити "інтелектуальний потік" і зняти м'язовий спазм, потанцюйте перед дзеркалом. Помасажуйте голову рухами, що імітують миття голови.

Так!

Розслаблюючий масаж.

Холодні компреси на голову (недовго!).

Повноцінного сну. Хобі - з допомогою улюбленого заняття ви зможете перемкнутися й розслабитися.

Ні!

Читанню та перегляду телепередач. А також ... Болезаспокійливим засобам. У вашому випадку вони навряд чи принесуть полегшення. Так що немає сенсу зайвий раз напихати ними організм.

Де болить?

- У потилиці або в тімені.

Характеристика. Пульсуючий - то слабшає, то знову наростає. Супроводжується шумом у вухах, часте дихання. Підвищується тиск.

Причина. Гіпертонія. Спровокувати напад може що завгодно - "капризи" погоди або надмірна ретельність у фітнес-залі. Ускладнення бувають досить неприємними, аж до втрати свідомості й інсульту.

Швидка допомога. Негайно до лікаря! А поки ви чекаєте своєї черги, можете злегка помасажувати скроні.

Так!

Регулярним вимірам тиску, щоб знати свою норму.

Лікам, індивідуально підібраним лікарем, які попередять гіпертонічних скачки.

Ні!

Анальгетикам - від підвищеного тиску вони не рятують.

Частим чаюванням (кавуванням - за замовчуванням) - кофеїн звужує судини головного мозку й погіршує стан.

Де болить?

- В області чола, очей, іноді - щік. Легкі натискання з правої і лівої сторони від спинки носа викликають сильний біль.

Характеристика. Біль тупий, тиснучий, розпираючий. Ніс закладений. Поміряйте температуру, якщо вона підвищена ...

Причина. Гайморит. Тобто запалення носових пазух - наслідок ускладнення після грипу.

Швидка допомога. Підігріта сіль в мішочку або картоплина, зварена в мундирі і загорнута в марлю. Нею рекомендується прогрівати носові пазухи.

Так!

Негайному відвідуванню лора. Він призначить відповідне лікування і фізіопроцедури.

Ні!

Спробі самолікування краплями від нежиті. Це приведе до затяжної та болісної боротьби з недугою , повідомляє Menslife.

Обговорити на форумі