друкувати


Ю.КОСТЕНКО: Геть з України російський газ!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-25 04:29:43
Під час зустрічі з журналістами в Івано-Франківську лідер УНП Юрій КОСТЕНКО розповів про причини відключень обласних центрів держави від теплопостачання. "В Україні електроенергія виробляється у невигідний спосіб, - зазначив пан КОСТЕНКО. - Для її отримання спалюється якісне вугілля плюс російський газ. Сьогодні, коли ввозити від північного сусіда паливо стало дуже дорого й невигідно, схему треба терміново переглядати".

Юрій КОСТЕНКО пропонує використовувати українську електроенергію замість російського газу, таким чином переорієнтовуючи енергетичну політику на національні енергоресурси, серед яких уран та кам’яне вугілля. Запасів останнього вистачить у нас ще на 100-200 років. Лише виробництво електроенергії за рахунок вітчизняного вугілля і урану дозволять Україні пережити важку ситуацію з європейськими цінами на російський газ.

А допоки діє ще стара схема, українські міста відключають від теплопостачання. В цьому, на думку КОСТЕНКА винне "Укрінтеренерго", яке закуповує енергію в українських ТЕЦ, а потім продає її закордон. Цього року експортна ціна на електроенергію впала, хоча через зростання ціни на російський газ, що є так би мовити сировиною для її вироблення, мав би спостерігатися протилежний ефект.

Отож закономірно виникає питання: в чиї приватні кишені потрапляє "навар" за різницю між світовою ціною за електроенергію і заявлену ціну від "Укрінтеренерго". Отож виходить, що оскільки ця структура закуповує електроенергію в ТЕЦ по низькій, неринковій ціні, місцеві теплоелектростанції стають боржниками НАК "Нафтобаз", а відтак через їхні борги обласні центри відключають від електроенергії та тепла.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі