друкувати


100 днів штрафів: ДАІ і гроші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-25 04:14:48
Днями виповнюється 100 днів з моменту вступу в силу нових штрафів для українських порушників правил дорожнього руху. Даїшники бадьоро рапортують про "сотніміліонні" збори. Куди ж діваються ці колосальні кошти?

100 днів штрафів

З 17 листопада минулого року на території України діють нові правил дорожнього руху, а точніше штрафи за їх порушення. За цей час, за станом на 17 лютого, зібрано понад 170 мільйонів штрафних гривень з 353,5 мільйонів накладених (з них понад 42 мільйонів гривень водії зобов'язані виплатити в одній лише столиці). А "перший мільйон" для держави був зароблений вже на другий день дії нових штрафів.

Як запевняють представники Державтоінспекції, в одному лише січні різко знизилася смертність на дорогах (45%) і кількість ДТП (40%).

Особливу роль в антипорушницькій кампанії на дорогах грають нові технічні пристосування. Мова йде про радар "Візир" і апаратних комплексах системи відеоспостереження. "Листи щастя" з фотографією улюбленого авто, яке намагається подолати аеродинамічну межу власної конструкції, вже не рідкість.

За словами голови МВС, одного з головних апологетів дорожньої реформи Юрія ЛУЦЕНКА, пропозиція сплатити штраф вже було надіслано мерові Києва Леоніду ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ і його власній дружини, мадам ЛУЦЕНКО. Що оригінально, так це те, що неупереджений і автоматичний "Візир" зробив сотні фотографій пересування порушників, які працюють у головному апараті Міністерства внутрішніх справ. Цікаво, їм хоча б догану оголосили? ..

Цікаво, що, за офіційною інформацією, прибуток від діяльності лихачів і любителів поїздити "під мухою", ні ДАІ, ні МВС не отримують. Половина йде в держскарбницю, а інша - у місцеві бюджети і витрачається, в тому числі, на установку "Візирів" на складних ділянках дороги (у Києві з 80 запланованих камери встановлені вже як мінімум у 36 місцях), облаштування доріг парковками, знаками і так далі.

Однак, як пише журналіст Станіслав ГОЛУБЕНКО, яскравим прикладом дещо дивного способу для фінансування ДАІ і МВС є так звана "виплата одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби". Мова йде про норму, при якій кожному звільненому з "органів" виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби ".

Тепер уявіть, що гіпотетичний генерал ІВАНЕНКО, що має офіційний щомісячний оклад у 8 тисяч гривень після 25 років служби йде у відставку. Додому він принесе вихідну допомогу у розмірі 100 тисяч гривень. На подібні привілеї в кризовому бюджеті - 2009 відведена окремий "рядок", який оцінили в півмільйона гривень. А генералів-то у нас багато ...

Кара дорожня

Та тільки одина нюанс виходить - недобір штрафів. Так, начальник Департаменту ДАІ МВС України Сергій КОЛОМІЄЦЬ прогнозував у листопаді, що ДАІ має намір отримати близько 2 мільярдів гривень за рахунок штрафів, тобто близько 160 мільйонів щомісяця. Поки ж, нагадаємо, оплачено "лише" 170 мільйонів із більш ніж 350-ти "накладених" за 3 місяці.

Не на порожньому місці, виходить, хвилювався Юрій ЛУЦЕНКО на початку лютого. Тоді, нагадаємо, зам Балоги Ігор ПУКШИН оприлюднив його фразу, сказані на розширеній колегії МВС: "Міністр внутрішніх справ, прогнозуючи проблеми з держбюджетом, зокрема виплатами зарплат працівникам МВС, закликав підлеглих латати дірки в бюджеті МВС за рахунок активізації збору штрафів на дорогах. Мовляв, знаходьте способи забирати наші гроші. На межі фолу, але робіть. Там наші зарплати ".

Виходить, декларованої мети, а саме зменшення "свавілля" на дорогах, влади домоглися, а фактичної, тобто викорінення корупції на дорогах і латання дірок у місцевих бюджетах, - ні. У цьому контексті, до речі, цікава поведінка столичного мера і його команди. Також не діставшись до фінансів 2008 року, Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ влаштовує зараз неперестаючий перформанс, під шумок якого намагається прийняти непопулярні заходи. Ввели навіть додаткові штрафи за паркування в зелених зонах, і дозволили використовувати для фіксації порушень "Візир".

І в подібній ситуації виходить на перший план морально-етичний аспект. Навіщо піднімали штрафи? Не для того ж, щоб генерал ІВАНЕНКО отримав астрономічну вихідну допомогу? .. І не для того, щоб водії тепер за "сліпоти" даішника викладали не 20, а 50 гривень? .. Ці гроші по ідеї повинні йти на оновлення рухомого складу ДАІ, придбання та вдосконалення систем автоматичної фіксації порушень, оздоровчі процедури і перепідготовку "маючих надлишкову вагу" лицарів свистка і жезла, в кінці-то кінців.

А чому в Грузії працівники дорожньої інспекції всі як один молоді та підтягнуті, пройшовші чергову перепідготовку, а у нас - з такими ... пиками, що ні в один "Візир" не помістяться. З якою статі автомобіліст повинен ставитися до них коректно, як просить Сергій КОЛОМІЄЦЬ? Адже якось не помітно, що здерті з нього гроші йдуть на якісне поліпшення роботи інспекторів, приховані "антикорупційні" камери або, скажімо збільшення кількості акредитованих СТО для проведення техогляду.

Адже збільшені штрафи - це, як декларувалося, в першу чергу, виховний момент, профілактика - а не рятувальний круг для тих самих даішників в умовах кризи. Чому ж тоді штрафують так само завзято, як і раніше?

У тих же Штатах, наприклад, де покарання за порушення правил дорожнього руху крутіше нашого будуть, патрулі штрафують далеко не всіх, кого зупиняють. Часто поліцейські просто проводять роз'яснювальну роботу і відпускають з побажанням щасливої дороги, особливо коли порушення не серйозне і в результаті не виникло небезпеки для учасників дорожнього руху. У вітчизняного ДАІ, здається, та ж проблема, що й у нашої пенітенціарної системи, - вони не виховують і допомагають, а просто карають.

Майбутнє крізь приціл радара

Хочеться сподіватися, що вищевикладені тези - лише проблема зростання громадянської самосвідомості в Україні. До речі, Сергій КОЛОМІЄЦЬ зазначає, що в перспективі біля камер спостереження будуть змонтовані дорожні знаки-попередження. Поки ж, до завершення роботи "даішники" рахують їх недозволенною розкішшю - нехай, мовляв, водії вважають, що Великий Брат за ними стежить скрізь. Цікаво, що це частково так і є - тепер закон дозволяє працювати "Візиром" і з "цивільної" машини, без пізнавальних знаків і "маячків".

Що стосується юридичних колізій, то тепер експерти радять водіям перевіряти свою поштову скриньку не рідше ніж раз на 25 днів - чи не прийшли штрафи? Адже якщо за цей час не пройде оплата, то сума штрафу подвоїться. За доставку рекомендованим листом МВС платить "Укрпошті" по 7,5 гривні. Протягом десяти днів після порушення також можна опротестувати рішення ДАІ в суді. Якщо глянути вище, на цифри статистики, то стає зрозумілим, що, судячи з усього, саме на цьому етапі "втрачається" проплата половини штрафів. Подібна "незговірливість" українських водіїв виявилася явно в дивину для МВС та уряду. Ось він, "пагубний вплив" громадянського суспільства!

Якщо ж водій не живе за місцем прописки, Сергій КОЛОМІЄЦЬ радить йому стати на облік за місцем проживання. Документального уточнення статусу тепер вимагають і від "продавців по генеральному дорученню" - адже саме цим власникам авто як засобу підвищеної небезпеки, приходять фотографії "Візира". До речі, ухилитися не в судовому порядку від сплати штрафу проблематично - без чистоти вашого "досьє" машину не можна ні продати, ні пройти чесно техогляд. До речі, акредитованих ДАІ станцій в багатоміліонному Києві всього 8 (по Україні - 228).

У майбутньому автомобільний світ України очікує введення бальної системи штрафів і заміни картонних талонів на картки нарахування грошей за типом магазинних-поповнив на енну суму шматочок пластику з чіпом, порушив на десяток балів, і відразу ж на місці оплатив "ДАІ-кредиткою" штраф зі знижкою в один бал. Це не жарт, а реальний проект закону, готовий до проходження через горнило ВР.

Обіцяє ДАІ і портативні алкотести у своїх машинах, і навчання інспекторів розпізнавання водіїв "під кайфом", і окрему "категорію" для скутеристів. Крім того, інспекторам належить з'ясувати, як боротися з переробленими в Photoshop'і фотографіями з "Візиру". А також подумати про необхідність скасування процедури техогляду як такої (є такий законопроект Анатолія ГРИЦЕНКА).

В загальному, в умовах закритості вітчизняних правоохоронних органів від громадян доводиться лише чекати, чи дадуть даішники відповідь на просте питання: куди йдуть гроші від нових штрафів? І їздити - дуже обережно їздити. (Дякуємо, хоч евакуатори черговий раз "призупинили" ...) Ні цвяха, ні жезла, ні "Візиру"!

Обговорити на форумі