друкувати


Католики нині посипають голови попелом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-25 03:14:17
У більшості країн світу, де домінуючим є католицизм Західного обряду, сьогодні почався Великий Піст. За традицією, що склалася ще в VІІІ столітті, першим днем посту є середа, що одержала назву Попільна через стародавній обряд посипання голови попелом на знак покаяння.

"Для попелу спалюють ще торішні або пальмові, або за традицією, що склалася і в окремих районах Польщі й України вербові гілки, посвячені у минулорічну передвеликодню неділю, - розповідає Люцина КУБІЦКА, парафіянка римо-католицького костелу, голова івано-франківського польського товариства "Пшиязнь". - Такий обряд символізує те, що ще в старозавітні часи на знак покаяння віруючі одягали грубий одяг - волосяницю та посипали голови попелом".

Нині ритуальний попіл освячують, а потім священик посипає ним навхрест голови тих, хто цього дня прийшов до храму, або малює попелом хрести на їхніх чолах. При цьому він говорить "Пам’ятай, що ти з пороху вийшов, і порохом станеш".

Цього дня у римо-католиків надзвичайно суворий піст. Чимало старших людей сидять тільки на чорному хлібі й воді. В інші дні посту забороняється їсти м'ясо, але дозволені молочні продукти, яйця. Окрім того, священики радять людям утримуватися від шкідливих звичок, розваг, а більше часу приділяти молитві, відвідуванню храмів та справам милосердя.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі