друкувати


Краса дерев’яного непотребу (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-24 06:08:04
Старі поламані дошки, випадково знайдений у лісі пень, суха та покручена виноградна лоза, яку господарі викинули під час весняного чищення саду, - усе це може стати елементами оригінального дизайну приміщення, цікавими сувенірами, яких ще треба пошукати у відомих галереях країни.

Але не треба далеко їхати за визначними витворами людської фантазії та вмілих рук. Варто тільки завітати в Бурштинську ЗОШ №3, що в Галицькому районі, та запитати про роботи Олега і Оксани ЮЗЬКЕВИЧІВ. "А ця краса всюди", - розводять руками колеги-вчителі, показуючи оригінально прикрашене лозою дзеркало при вході в школу, замаєний зеленими гілками коридор, непропорційні лавочки, по-мистецьки збиті з поламаних дощок, цікаві іграшкові возики з лози.

"Усе в цьому світі повинно мати своє місце і застосування, - говорить заступник директора з господарської роботи Олег ЮЗЬКЕВИЧ. - Коли я бачу, якусь гілочку в лісі чи, скажімо уламок стільця, я думаю, що усе могло би жити, приносити радість та користь. Тоді беруся до роботи".

"Ані я, ані чоловік ніколи не вивчали основи дизайну", - каже вчитель початкових класів Оксана ЮЗЬКЕВИЧ, дружина пана Олега, яка якраз прикрашала полакований уламок пня штучними квітами. Зі здивування я ледь не скрикнула: на моїх очах ну нікому не потрібний шматок деревини перетворювався на дивну вазу.

На продаж ЮЗЬКЕВИЧІ нічого не роблять. Хоча пан Олег не заперечує, що організував би якесь невеличке підприємство. Але зараз основна їхня праця - в школі. Його дружина залучає до творення прекрасного і своїх учнів, які вже в початкових класах вчаться бачити у звичайних гілочках то оленя, то пташку, то лисичку, то двох пустотливих хлопчаків. Ну а коли дітлахи разом з улюбленою вчителькою вирушають до лісу - то радості немає меж.

"Нам би ще якийсь транспорт, щоб з лісу казку привезти - говорить пан Олег, - ми тут та-а-а-аке би зробили, ви би за кілька днів школу не впізнали". А поки що роботи Юзькевичів та їх вихованців зберігаються у актовому залі школи і чекають, що, може, колись тут буде музей коренепластики та фітодизайну. По швидше би, а то численним вазам, стільцям, вазонним горщикам та різного роду композиціям не хочеться знову ставати дерев’яним непотребом.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Бурштин, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі