друкувати


Краса: Жінки і чоловіки оцінюють по-різному

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-24 05:58:27
Жінки і чоловіки по-різному оцінюють прекрасне - автори дослідження, опублікованого в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, встановили, що в ухваленні рішення "красиво чи ні" у чоловіків і жінок беруть участь різні ділянки мозку.

Ці відмінності, можливо, пов'язані зі вже відомими розбіжностями в тому, як мозок чоловіків і жінок обробляє просторову інформацію, відзначають автори роботи, Франсиско АЙАЛА (Francisco AYALA) з університету Каліфорнії в Ірвіні (США) та його колеги.

Вчені вивчали активність кори мозку десяти чоловіків і десяти жінок. Їм демонстрували міські пейзажі і живописні полотна і просили оцінити, чи здаються їм зображення красивими чи ні. Під час виконання цього завдання вчені контролювали активність мозку випробовуваних за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії.

Цей метод дозволяє відстежувати магнітні поля, викликані електричними струмами між нейронами, і з'ясовувати, які області мозку в даний момент найбільш активні.

Результати експерименту показали, що і у чоловіків, і у жінок найбільша активність спостерігалася в тім'яних долях кори головного мозку. При цьому вона досягала пікових значень в період 300-900 мілісекунд після того, як випробовуваним показували зображення. Ця затримка показує, що пік активності пов'язаний саме з ухваленням "мистецтвознавчого" рішення, а не з безпосереднім сприйняттям.

Дослідники виявили, що мозок жінок активний в обох півкулях, коли вони оцінюють, наскільки красивим їм здається зображення, тоді як у чоловіків активна лише права півкуля.

Автори відзначають, що оскільки тім'яні долі мозку зазнали значних змін з моменту розділення людини та мавп, гендерні відмінності в сприйнятті краси - порівняльно нещодавнє надбання людства, повідомляє Освітній портал.

Обговорити на форумі