друкувати


"Мати Божа всіх народів" отримала… землю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-23 03:30:45
Нещодавно на сесії калуської міської ради прийнято рішення про про безоплатну передачу у власність римо-католицькій громаді костелу святого Валентина.

Рішення довгоочікуване і справедливе, адже ще з початку 1990-их люди разом з священиком Кшиштофом ПАНАСОВЦЕМ працювали над реконструкцією приміщення. З 2000 року в храмі відбуваються Богослужіння. 31 серпня 2008 в присутності сотні вірних та гостей з усієї України і Польщі тут відбулося освячення костелу і великого образу "Божої матері всіх народів", який намалювала знана у Калуші художниця Марія Андріїшин-Адамська.

На сьогодні мисткиня є ще й власницею художньої галереї міста Горліце. Цікавою є історія самої ікони. 63 роки тому пробощ калуського костелу Ян ПАЛІЦА, рятуючись від радянської атеїстичної навали, потайки вивіз потягом до польського містечка Грифін 14 ікон хресної дороги, золоті вази, хоругви із написом "Калуш" і головну ікону костелу - "Матір Божу всіх народів".

Завдяки старанням теперішнього місцевого священика-подвижника Кшиштофа ПАНАСОВЦА, калуські римо-католики поїхали до Грифіна. До ікони, що колись прикрашала костел на Прикарпатті, люди йшли на колінах, зі сьозами згадуючи усіх своїх родичів, які загинули у воєнні лихоліття та в роки репресій.

Наразі ікона так і залишилася у Польщі, адже ніхто й не думав відбирати святиню та згадку про батьківщину у переселенців. Натомість на прохання отця Кшиштофа пані Марія намалювала точну копію, щоправда значно більшу за оригінал.

"На іконі зображена Пресвята Діва у пишній одежі з маленьким Ісусом на руках, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу художниця. - Біля неї у вдячному поклоні схилилися люди різних професій. Вони принесли Діві Марії дари: робітник - грудку солі, селянин - збіжжя, військовий лицар - щит з гербами різних держав (у новій іконі сюди додався ще й герб Івана-Павла ІІ Папи Римського), монах - вдячну молитву". Ікона намальована олійними фарбами, що зроблені за спеціальними технологіями. Завдяки їм полотно не вбиратиме вологу, не буде чутливим до змін температури, а відтак зможе зберігати первісний вигляд протягом багатьох років без спеціального догляду.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі