друкувати


Антикризова програма США

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-23 03:30:07
Програма (називається "План Американського Відновлення і Реінвестування" [American Recovery and Reinvestment Plan]) призначена для того, щоб у короткостроковій перспективі сприяти боротьбі з безробіттям (за словами Обами, "зберегти або створити 3 млн. робочих місць"), а в довгостроковій – забезпечити тривале економічне зростання.

План полягає у комбінації двох методів: скорочення податків і масштабних бюджетних інвестицій в економіку. Загальна вартість цього проекту складає $800-900 млрд. Точна його вартість поки що невідома. План був схвалений Палатою Представників Конгресу [House of Representatives], який погодився виділити $819 млрд. У Сенаті [US Senate] до плану було додано ще $65 млрд. Автори цієї Програми виходять із того, що економічна криза у США продовжиться протягом всього 2009 року, а повільний процес відновлення почнеться лише в 2010 році (оцінка Бюджетного Офісу Конгресу США [Congressional Budget Office]). Повний текст Програми зараз займає 735 сторінок. Ми пропонуємо її основні деталі.

Блок 1. Допомога потребуючим
- Збільшення тривалості виплати допомоги по безробіттю.
У 2008 році ці терміни були збільшені двічі, востаннє – до 20 тижнів. У штатах, де особливо високий рівень безробіття (вище 6%) безробітні можуть отримувати допомогу додаткові 13 тижнів. У грудні 2008 року (офіційні дані за січень будуть опубліковані в березні) цей поріг був перевищений у 34 з 50 штатів. Оскільки допомога по безробітті виплачується з бюджетів штатів, федеральні власті видаватимуть штатам спеціальні субсидії.
- Фінансування програм перепідготовки і підвищення кваліфікації безробітних. Особлива увага буде приділена навчанню молодих людей, у віці 21-24 років.
- Збільшення фінансування програм медичного страхування. Кошти будуть виділені на допомогу в оплаті медичних страховок людям, що втратили роботу, і людям з низькими доходами.
- Збільшення обсягів продовольчої допомоги потребуючим.
- Збільшення допомоги деяким категоріям домовласників, що виплачують іпотечні кредити, а також будівництво житла для бездомних.

Блок 2. Інфраструктурні проекти
У січні 2009 року Американська Організація Цивільних Інженеров [American Society of Civil Engineers] опублікувала традиційну оцінку стану інфраструктури США. Загалом оцінювалися 15 видів інфраструктури, кожен з яких оцінювався окремо. Більш-менш стерпна ситуація склалася в галузі переробки і зберігання твердих відходів, яка отримала C+ ("трійка з плюсом"). Мостам був поставлений бал С ("трійка"), залізницям і громадським паркам – С- ("трійка з мінусом"). На D+ ("двійка з плюсом") оцінена енергетична інфраструктура, на D ("двійка") – авіація, греблі, індустрія переробки і зберігання небезпечних відходів, школи і системи громадського транспорту. D- ("двійку з мінусом") отримали дороги, дамби, система каналів і водних шляхів, система обробки рідких відходів і водопроводи. Загальна оцінка – D – "двійка". Конкретніші оцінки достатньо сумні. Так, наприклад, 26% мостів застаріли або потребують термінового ремонту. У США налічується 81 тис. гребель, з них майже 1.9 тис. загрожують звалитися (як відомо, трагедія Нового Орлеану була викликана тим, що міські греблі не встояли під натиском води). Третина доріг США знаходиться у поганому стані тощо. За оцінками організації, для відновлення і оновлення інфраструктури США потрібно витратити $2.2 трлн. протягом найближчих п’яти років. План Обами передбачає:
- Будівництво нових і ремонт старих доріг; гранти на розвиток громадського транспорту; реновацію залізниць; оновлення аеропортів.
- Ремонт та інновація будівель шкіл і ВНЗ; модернізацію більше 75% будівель, що перебувають у федеральній власності; допомога домовласникам у проведенні аналогічних робіт
– квінтесенцією плану є підвищення економічності при використанні енергії.
- Обладнання навчальних закладів сучасним устаткуванням і лабораторіями.
- Ремонт і оновлення водопроводів, систем очищення води, каналізації, очисних споруд, гребель тощо.
- Значні інвестиції у виробництво енергії з альтернативних джерел.
За планом виробництво "зеленої" енергії повинне бути подвоєне протягом трьох років.
- Тотальна комп’ютеризація всієї медичної системи США: мається на увазі створення загальнонаціональної медичної бази даних. Проект передбачають реалізувати за п’ять років.
- Розповсюдження "швидкого" Інтернету. Цей пункт Програми розрахований на те, щоб допомогти підприємствам малого бізнесу в США здійснювати операції у глобальному масштабі.
- Збільшення інвестицій у наукові дослідження.

Блок 3. Податки
- Зниження податків на бізнес.
Зокрема, підприємства малого бізнесу можуть списувати з бази оподаткування до $250 тис., витрачених як інвестиції. Крім того, значно знижуються податки на нерухомість, яку використовують при веденні бізнес-операцій.
- Зниження податків на приватних осіб. Прийнята у 2008 році, програма стимулювання економіки передбачала скорочення податків на приватних осіб (зокрема, індивідуальний платник податків міг заощадити до $600, сім’ї – до $1.2 тис., пенсіонери – до $300 тощо). У нову програму входить пункт про додатковий податковий кредит у розмірі $1 тис. для сім’ї. і $500 – для індивідуального платника податків.

Блок 4. Закон і порядок
- Збільшення асигнувань на правоохоронні органи.
Цей пункт був доданий тому, що під час економічних труднощів традиційно збільшується кількість злочинів.
- Створення особливої структури, яка стежитиме за використанням засобів, що виділяються в рамках "Плану Американського Відновлення і Реінвестування".

Назва оригіналу: Антикризисная программа США
Джерело: Washington ProFile, 06.02.2009
Переклад: Юлія ПАВЛИШИН, Західна аналітична група
Обговорити на форумі