друкувати


Українським виробникам дали надбавку, а споживачам…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-23 03:16:33
Україна пішла на одномоментне підвищення митних зборів на 13 процентних пунктів, щоб обмежити імпорт і захистити українських виробників. У п'ятницю президент Віктор ЮЩЕНКО підписав закон про збільшення оподаткування некритичного імпорту, що може призвести до прискоренням інфляції. Виробники розраховують на те, що підвищення вартості імпорту змусить покупців перейти на українську продукцію, але побоюються збільшення обсягу "сірого" імпорту.

Президент Віктор ЮЩЕНКО 20 лютого підписав закон № 923-VI "Про внесення змін до деяких законів з метою поліпшення стану платіжного балансу України в зв'язку зі світовою фінансовою кризою", що передбачає введення Верховною радою тимчасових надбавок до діючих ставок митних зборів на товари некритичного імпорту на період до шести місяців у випадку досягнення платіжним балансом України критичного стану ". Тимчасові надбавки повинні стати "винятком" і відповідати угоді ГААТ від 1994 року.

У законі зазначається, що надбавка "не може використовуватися як протекціоністська міра для окремої галузі або товару", а на список товарів, на які вводиться тимчасова надбавка, і її розмір затверджуються Верховною радою. Про введення надбавки Кабінет міністрів зобов'язаний повідомляти СОТ і, якщо буде потрібно, знижувати або скасовувати її. Термін дії надбавки, доходи від якої підуть в стабілізаційний фонд бюджету, Кабмін має право продовжувати до шести місяців.

Верховна рада вже скористалася новим механізмом. Згідно з перехідними положеннями закону, через десять днів після опублікування - орієнтовно з 5 березня - на шість місяців буде введена "тимчасова цільова надбавка" на мито в розмірі 13% на всі товари, які не є критичним імпортом. До них депутати, зокрема, віднесли яловичину, свинину, м'ясні субпродукти, рибні відходи, яблука, груші, айву, ковбаси, м'ясні консерви, рибу, ікру, молюски, лактозу, тростинний і буряковий цукор, виноградні вина, вермут, етиловий спирт. З товарів непродуктовой групи на 13% підвищаться мита на кам'яне вугілля, шкіряний та хутряний одягу, килими, тканину, цеглу, холодильники, двигуни, кухонні плити, легковий, вантажний і пасажирський транспорт.

Закон не суперечить нормам СОТ, на відміну від його першої редакції, на який накладено вето президента, переконана народний депутат Ксенія ЛЯПІНА ( "Наша Україна-Народна самооборона"). Але президент, підписавши закон, вирішив одразу ж заперечити в Конституційному суді право Кабінету міністрів продовжувати термін дії тимчасових надбавок. Крім того, він закликав уряд скасувати надбавку на товари, які Україна майже в повному обсязі ввозить з країн, з якими має зону вільної торгівлі.

Підприємці поки що не можуть оцінити, як підвищення мит на 13% позначиться на цінах. "Кінцева ціна буде залежати від націнки торгівельних мереж та попиту, - говорить генеральний директор Білла-Україна Руслан ЛАВРИНЕНКО .- Зниження доходів громадян приводить до зменшення їх купівельної спроможності і змушує пропонувати їм більш доступні товари". "Наскільки зросте ціна автомобілів, залежить від обсягу партій і планів - у кого-то на 13%, у кого-то менше", - вважає гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег НАЗАРЕНКО. При цьому ціна імпорту залежить і від подорожчання долара.

Продукція українських компаній тепер має стати більш конкурентоспроможною. "Це повинно нам допомогти. Зараз у нас переробка дорога, всі везуть з-за кордону", - підкреслює директор м'ясопереробного комбінату "Заготзбут" Володимир ПАЩЕНКО. "Вітчизняний і імпортний алкоголь знаходяться в різних цінових сегментах, тому прямого впливу від підвищення ставок не буде. Інша справа, що українські винороби сподіваються, що у зв'язку зі зниженням доходів населення різке подорожчання імпорту змусить споживачів перейти на їхню продукцію", - говорить заступник голови Союзу оптовиків і виробників алкоголю й тютюну Юрій ЖИХАРЄВ. У ряді сегментів підвищення ставок викличе тільки подорожчання імпорту в зв'язку з відсутністю українських аналогів. "Практично вся рибоперерабативающая промисловість сидить на імпорті. Тому такий закон - серйозний удар для нас", - зазначає виконавчий директор "Плеяди" Роман КОЗАК.

Між тим підвищення митних ставок може призвести до збільшення обсягів "сірого" імпорту, побоюються виробники. "Звичайно, ця норма трохи допоможе. Але без законодавчої підтримки виробники не зможуть на рівних конкурувати з імпортом, тим більше в ситуації, коли жорсткість ставок призведе до збільшення контрабанди", - впевнена голова асоціації "Укрлегпром" Валентина ІЗОВА. На її думку, подорожчання імпорту на 13% може змусити громадян купувати товари на ринках, а не в торговельних мережах , повідомляє Комерсант.

Обговорити на форумі