друкувати


Депутатам доведеться відмовитись від пільг

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-23 01:11:56
Депутати змушені складати чорний список пільг, від яких їм доведеться відмовитися. Замість мільярда гривень, які мали бути прописані, Кабмін зазначив в бюджеті для Верховної ради 677 мільйонів гривень.

Проектом змін до закону про статус народного депутата наразі займається робоча група парламентського комітету з Регламенту і матеріального забезпечення Верховної ради.

Як повідомив замглави комітету Сергій САС, депутати насамперед можуть позбутися безкоштовних путівок і безкоштовного проїзду. Також може бути відмінена практика виділення парламентаріям житла в постійне користування.

Крім того, планується скорочення щорічної матеріальної допомоги на оздоровлення народного обранця в два рази - з 35 тисяч гривень до 17,5 тисяч. За словами САСА, законопроект про скорочення пільг повинен бути готовий вже до початку березня.

В той же час кошторис парламентських витрат, прийнята вчора Верховною радою, вже містить ряд норм про економію засобів. За словами глави регламентного комітету Олександра ЕФРЕМОВА, першим "під ніж" депутатів потрапив спікер парламенту. Його особистий автопарк з двох службових машин скоротили до одного автомобіля.

Аналогічним чином депутати поступили і з екс-головами Верховної ради, за якими теж було закріплено по дві машини. За даними видання, таке автозабезпечення для екс-спікерів парламенту було прийняте внутрішнім розпорядженням спікера Володимира ЛИТВИНА кілька років тому, під час його минулої каденції.

Також депутати вирішили заощадити на охороні будівлі в столиці по вулиці Банківській, де розташовані парламентські комітети.

За словами Саса, під гарячу руку потраплять і позаштатні співробітники парламентського апарату. Він відзначив, що на роботу за контрактом у Верховній раді часто переходять ті, чий вік перевищив 65 років.

Крім того, урядовці повинні оптимізувати витрати свого автопідприємства. Депутатам доведеться продавати старі автомобілі, провести ревізію витрат на паливо і запчастини. За даними "Дело", минулого року на ці цілі було витрачено 2,5 мільйони гривень.

В цілому на парламентський автопарк в 2008 році урядовці витрачали 10 мільйонів. Цього року, за словами САСА, сума на транспортні потреби Верховної ради складає лише один мільйон гривень, повідомляє УНІАН.

Обговорити на форумі