друкувати


Дефолт по замовчуванню. Лідери сперечаються, а економіка йде на дно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-21 07:54:06
Слово на "Д" крокує Україною. Оскільки її політичні лідери сваряться, інвесторам сняться кошмари про дефолт щодо її зовнішнього держборгу. Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр, прагне заспокоїти наростаючу інвесторську паніку, переконуючи, що ніщо в урядових фінансах не дає підстав "вимовляти слово "дефолт".

Поки що більшість експертів погоджується. Навіть при тому, що ринки обтяжені непомірною річною ставкою норми (32%) щодо українського доларового боргу, казна виглядає достатньо міцною. Зовнішній державний борг складає тільки одну п’яту всієї зовнішньої позики у близько $105 мільярдів. Уряд може управляти цим – як мінімум цього року. Але неминучі серії корпоративних і банківських дефолтів, ймовірно, прискорять падіння економіки.

На цей час Україна повинна отримати другу частину позики від МВФ вартістю $1.8 мільярдів. Але МВФ каже, що Україна не виконує умов позики – загальною сумою в $16.4 мільярди, – і вимагає більшої фінансової дисципліни. Невпевненість у тому, чи буде отримано решту позики, викликає нервозність. Зі зростанням напруженості президент і прем’єр-міністр все більше сваряться.

Президент Віктор Ющенко недавно протягом певного часу звинувачує Тимошенко у "зраді національних інтересів" при її переговорах із Кремлем про $5-мільярдну позику. Розігрування антиросійської карти – один із його улюблених шляхів залицяння з громадською думкою на західній Україні, де мало люблять Росію чи її мову. Тимошенко опирається вимозі МВФ збалансувати бюджет цього року, з прогнозованим дефіцитом 3% ВВП. Скорочення дефіциту змусило б її відмовитися від деяких соціальних обіцянок, які вона зробила виборцям. Очікується, що Ющенко і Тимошенко будуть змагатися на президентський виборах у майбутньому році, і обоє грають у політичні ігри, в той час як хвора економіка стає більш хворою. Залежну від експорту сталі, добрив і хімії, Україну тяжко вдарило глобальне різке падіння цін на сировину. Посадовці кажуть, що обсяг промислового виробництва впав на неймовірні 34% у січні щодо січня минулого року. Валерій Литвицький, радник українського центрального банку, оцінює економічний спад до 20% у січні, бо через цінову суперечкуРосія скоротила постачання газу і змусила важку промисловість країни понизити темп роботи.

Тим часом кількість українських банків на межі банкрутства зростає; багато українських працівників перебувають в неоплачуваній і невизначеній у терміні відпустці; і валюта, гривня, втратила починаючи з осені третину своєї вартості. Це створило дуже жорстку ситуацію для споживачів, багато хто з яких взяли позику в доларах, щоб купити будинки і автомобілі.

Що гірше, Україна зараз залишилася без свого досвідченого міністра фінансів, Віктора Пинзеника, який пішов у відставку, не бажаючи бути "заручником для політиків". Будучи проти дефіциту, він відмовився схвалити бюджет, і переконував, що весь економічний план уряду є нереальним. Уряд все ще прогнозує, що економіка цього року дещо зростатиме, до 0.4%, порівняно з 2.1% минулого року. Але економісти кажуть, що падіння складе біля 5% або навіть 6%.

Тимошенко пробує позичити гроші, де тільки можливо. Її уряд відправив ходатайства Америці, Європейській Унії, Китаю і Японії, а також і Росії. І вона намагається показати єдність керівництва країни для МВФ. Вона хоче, щоб Ющенко приєднався до підписання її декларації з вираженням готовності співпрацювати з МФВ. Щоб вийти із цієї кризи, Україні дійсно потрібний дует, що не свариться по дрібницях і відкладе свою конкуренцію: і не тільки напоказ.

Назва оригіналу: Default options
Джерело: The Economist, 19.02.2009
Переклад: Орест ДРУЛЬ, Західна аналітична група
Обговорити на форумі