друкувати


Створюйте гарний настрій незважаючи на кризу та зимову депресію - поради психологів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-21 12:50:28
Не впадати в депресію, навіть попри фінансову кризу, радять психологи та психіатри. Вони констатують збільшення кількості депресивних пацієнтів. Частково винними у цьому фахівці вважають і журналістів. Кажуть, у пресі нині – суцільний негатив. Людям же рекомендують мобілізуватися і намагатися сприймати проблеми простіше. І нагадують крилатий вислів: "Усі хвороби - від нервів".

Часто усміхатися та радіти життю, попри будь-які негаразди – ось запорука щасливого життя. Прикарпатські психологи вкотре нагадують: усі хвороби – від нервів. Алергія, виразка, серцеві хвороби та гіпертонія найчастіше підстерігають песимістів і плаксіїв. Боротися з депресією можна, адже проблеми були в усі часи. Тож якщо проблему вирішити складно, варто змінити ставлення до неї. Насамперед фахівці радять припинити панікувати. Коли бурхливі емоції беруть гору, людині складно раціонально думати.

Оксана ЧАЙКА, психотерапевт: "Завжди в людини є вибір, навіть коли з вами дуже гірко пошуткували, у вас є вихід: або розізлитись, або розсміятись".

Наталія ЧАПЛИНСЬКА, психолог: "Якщо ми створюємо невеличку таку ауру, біля нас починають з'являтися люди з позитивними думками".

Гарні емоції та бадьорість Вероніці ШИМАНСЬКІЙ допомагає підтримувати персидська кішка Кася. Аби підняти настрій, дівчина навіть на роботі нерідко переглядає фото пухнастої улюблениці.

Вікторія ШИМАНСЬКА, власниця кішки: "Ця маленька така тваринка, оці от очі, вони все-таки допомагають якось і забути про щось погане, і коли ти її притулиш, і воно тепле, і воно починає тобі гурчати".

Директор музичної консерваторії нудьгу та розпач відганяє кларнетом. Приємна мелодія заспокоює і миттю знімає роздратування. Аби забути погане, радить слухати класичну чи бадьору музику. Адже фахівці давно довели її позитивний вплив. Під приємні звуки краще ростуть рослини і навіть збільшуються надої молока.

Петро ГУНДЕР, директор музучилища: "Коли після таких депресивних ситуацій візьмеш інструмент, буквально, як можна висловитись, рукою знімає ту напругу, негативний вплив попередніх хвилин".

Покращити настрій допоможуть компліменти, шоколад, гаряче какао та улюблена комедія. Кожен може обрати метод до вподоби. І головне - завжди пам’ятати відомий вислів: "Якщо життя піднесло вам кислий лимон, подумайте, як зробити з нього смачний лимонад" , повідомляє "Факти", ICTV .

Обговорити на форумі