друкувати


НАТО хоче тісного співробітництва з Україною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 06:43:17
Розмови про перетворення у рамках НАТО і засідання комісій НАТО – Україна і НАТО – Грузія – це теми другого дня неформальної зустрічі міністрів оборони Північноатлантичного Альянсу у Кракові.

НАТО хоче тісного співробітництва з Україною і підтримує раніші узгодження, що в майбутньому Україна стане членом Північноатлантичного Союзу. Таке переконання висловив генеральний секретар НАТО Яап не Гооп Схеффер на початку засідання Комісії НАТО – Україна у Кракові: "Я хотів би наголосити, що НАТО готове допомогти Україні у необхідних реформах структур оборони і безпеки. Ми хочемо продовжувати наше стратегічне партнерство", повідомляє Польське радіо.

Міністр оборони України Юрій Єхануров сказав у Кракові, що участь у НАТО – це України гарантія безпеки. За його словами, нова формула підготування держави до вступу означає нові вимоги. Ключовою є політика відкритих дверей НАТО, яка дає Україні запоруку безпеки у рамках спільної системи і дозволяє розділити відповідальність за її формування.

Рік тому Україна та Грузія на саміті НАТО у Бухаресті отримали запевнення, що в майбутньому вони будуть учасницями НАТО. У грудні керівники відомств закордонних справ підтримали цю декларацію, а проте Києва і Тбілісі не включено до Плану дій заради членства в НАТО. Їхнє наближення до північноатлантичних структур відбуватиметься на основі двосторонніх форм співробітництва.

Обговорити на форумі