друкувати


Рапорт про розширення ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 06:39:42
Найбільше в історії розширення Європейського Союзу п’ять років тому принесло користь усім країнам Співдружності – і новим, і старим. Такі дані випливають з рапорту Європейської Комісії. Брюссель вказує на чималий успіх під оглядом економіки, однак цю гарну картину затьмарює економічна криза, яка дійшла на Старий Континент.

Комісія стверджує у рапорті, що розширення вплинуло позитивно на економічне піднесення цілої Співдружності і торговельний обмін. Значно збільшився експорт з країн старої 15-тки до країн нового ЄС, а нові члени після розширення почали притягати закордонних інвесторів. Не справдилися песимістичні прогнози про масове напливання дешевих працівників зі Сходу – стверджує рапорт. Брюссель представляє також користь завдяки введенню спільної валюти, особливо в умовах кризи. Наголошено, що це дає захист і елімінує коливання курсів, у чому пересвідчилися чотири нові країни Європейського Союзу, які прийняли євро.

Комісія зізнається, що розширення Співдружності зміцнило європейську економіку, але 5. роковини цієї події ЄС відзначатиме у ненайкращій формі. Криза позначилася на цілому Співтоваристві – заявляє Брюссель. Щоб ЄС краще порадив собі з кризою, мусить сильніше зінтегруватися економічно і довести до кінця створення єдиного ринку – наголошує Європейська Комісія, повідомляє Польське радіо.

Голова Європейської Комісії Жозе Барозу прийняв запрошення на зустріч держав нашого регіону, яку організує польський прем’єр-міністр Дональд Туск 1 березня у Брюсселі, перед самітом на тему економічної кризи. Лідери Вишеградської Групи, балтійських країн та Румунії і Болгарії мають встановити спільну позицію на розмови усіх 27 держав ЄС. Йдеться про спротив економічному протекціонізмові і підтвердження прив’язаності до принципів спільного ринку.

Обговорити на форумі