друкувати


Бізнес, що переборе кризу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 05:50:35
Криза торкнулася різною мірою і споживачів, і виробників. Багато фірм та компаній заявили про скорочення працівників, зменшення обсягів виробництва і продажів. Ми вирішили поцікавитися, який бізнес пропонує ті послуги та товари, які стають актуальним та необхідними в період кризи.

Міняю шило на мило. Соціально-економічна криза охоплює всі сфери життя. Скорочення процесу виробництва призводить до відповідного скорочення і процесу споживання.

— Страждають усі. На сьогоднішній день немає такого бізнесу, який би сказав: так добре, що всім іншим погано. Але існують певні сфери діяльності, які в цих умовах опинилися у більш виграшній ситуації. Потреба саме в таких послугах і товарах актуалізується, — говорить бізнес-консультант Віктор ГОЛУБ. — Одна із найбільших соціальних проблем сьогодні — відсутність роботи і грошей. Тому перший бізнес, який зростатиме, — це той, що пропонуватиме людям роботу. Фірми організують роботу в офісі, за кордоном, обіцяють високі заробітки. Наскільки це буде реалізовано — невідомо, але люди прагнутимуть цього і тому йтимуть до них.

За словами Віктора Голуба, знову ж таки реанімується "інститут міняйл". Уже почала зростати популярність сайтів, що пропонують обмін. Він матиме місце, тому що зменшуватиме комерційні витрати.

— Нічого нового не відкрию, якщо скажу, що знову з’являтиметься "підніжна", як я її називаю, торгівля. Брак ресурсів зумовлюватиме те, що людина виділятиме менше ресурсів на задоволення первинних потреб у харчуванні, одязі, відпочинку. Економитимуть на якості і гарантії. Цього не можна буде зробити ні в хорошому супермаркеті, ні у фірмовому магазині. А от купуючи товари на ринку чи вулиці — так. Цей вид бізнесу розвиватиметься. І добре, якщо набере цивілізованих форм і держава якось на це відреагує, — зауважує пан Віктор.

Нова стара спідниця. Ще один бізнес, що стає актуальним за сучасних умов, пов’язаний із вторинним використанням наявних ресурсів. Те, що раніше люди викидали, відтепер ремонтуватимуть, перешиватимуть та думатимуть, як використати повторно.

— Це справді так. Кількість людей, які несуть перешивати старі речі, збільшилася. Вважаю, що це добре. Краще ми підтримуватимемо своїх підприємців, ніж турецьких і китайських виробників. Ну, звичайно, старші люди як носили, так і носять переробляти одяг, але так почали робити і люди середнього класу, і чоловіки, й жінки. Однозначно можу сказати, що підкладка брюк скоротилася. А це означає, що їх купують менше. Збільшилася кількість замовлень на те, щоб перешити чи вшити одяг. Думаю, що ми з кризи вийдемо сильнішими, — вважає директор ТОВ "Люміварі" Микола ВАРАНИЦЬКИЙ.

Не зовсім розділяє оптимізм пана Миколи директор ательє "Шарм" Оксана ВАВРОВСЬКА.

— Не можу сказати, що стали більше ремонтувати одяг. Сподіваюся, що з березня ситуація покращиться, — каже пані Оксана.

Директор ТОВ "ТіКО" Борис РОЩИНА (одним із напрямків якого є сервісне обслуговування дрібної побутової техніки), теж не може однозначно сказати про збільшення попиту на ремонт.

— Ситуація у січні була погана, в лютому — порівняно краща, але особливої активності в цьому напрямі поки не спостерігається, — каже директор.

Однак про стабільність замовлень на ремонт говорить власник ТМ "Домова служба" Валерій ГУСАК.

— Замовлення на встановлення, наприклад, нових дверей чи пральної машини зменшилися, бо люди перестали купувати нові речі. А от попит на ремонт, виконання аварійних робіт є стабільним, — розповідає Валерій Гусак. — Якщо минулого року у цей час ми отримували близько 900 замовлень, із них 600 — на ремонт, то сьогодні їх кількість залишається такою ж. Однак тут слід враховувати тенденцію до того, що придбані рік чи півроку тому речі ще не встигли зламатися. Якщо криза триватиме, то ситуація, можливо, зміниться.

Схожа ситуація складається і на ринку сейфів. Зважаючи на проблеми у банківській системі, через що багато вкладників зняли гроші зі своїх рахунків, попит на сейфи не падає.

— Їх купують і фізичні, і юридичні особи. Попит на сейфи зберігається стабільний, — каже директор ТОВ "Сталь-М" Олексій МУЛЯРЕНКО. — Хоч черга і не стоїть.

Потрапити в мережу. Невеселі часи сьогодні переживає й ринок реклами. Скорочення статті видатків на піар стоїть одним із перших пунктів виходу багатьох підприємств з кризи. Але чи правильні такі дії — можна посперечатися. Однак не на всі види реклами криза вплинула однаково.

— Не можна стверджувати, що інтернет переживає пору розквіту. Але реклама в інтернеті постраждала менше, ніж поліграфічна чи у ЗМІ. Вона не впала, а навпаки — піднімається. Адже вартість одного контакту в інтернеті — одна із найдешевших, — каже Віктор Голуб.

За словами керівника інтернет-проектів ТОВ "ВД "ОГО" Тетяни ГОРДІЮК, інтернет — сфера, яка найбільш динамічно розвивається.

— У період кризи, коли всі скорочують свої витрати, ніхто не думає про відмову від інтернету, кількість підключень у провайдерів не зменшується, а це означає, що аудиторія інтернет-ресурсів постійно зростає. Кожен підприємець у даний момент шукає оптимальні рекламні площі: мінімум бюджету — максимум ефекту. Саме такі можливості дають інтернет-ресурси. При виборі інтернет-майданчика для рекламодавця найголовніше — це правильно оцінити якість аудиторії того чи іншого сайту. Наприклад, можна точно стверджувати, що аудиторія інтернету розбірлива до брендів і послуг, це люди як правило з вищою освітою, "продвинуті", люди, які сидять "спиною до ТБ і лицем до ноутбука", найбільш забезпечена аудиторія країни. Але цих параметрів недостатньо для того, щоб бути впевненим, що реклама буде ефективною, потрібно також враховувати географію користувачів. Наприклад, ресурси ВД "ОГО" — це ресурси, які мають найбільший відсоток рівненських користувачів, тому вони приносять віддачу рекламодавцю, а отже — кількість реклами не зменшується, а навпаки збільшується.

Виживуть справжні вчителі

Фахівці переконують, що період нестабільної економічної ситуації варто використати для навчання. Однак, далеко не всі це розуміють і розуміли навіть у кращі часи.

— Навчальні послуги також переживають не найкращі часи, — каже Віктор Голуб. — Типова розмова з потенційним клієнтом приблизно така: це дуже цікаво, це вкрай потрібно, але сьогодні грошей немає. Якби це було безкоштовно, або коштувало 50 гривень, — не питання. Але 500 гривень сьогодні не знайду. І все ж є люди, які розуміють, що зможуть вижити, якщо зуміють краще себе поставити. Тому ті, хто надаватиме гарні "нехалтурні" навчальні послуги (тренінги, семінари), виживуть.

Дехто знаходить змогу заробити навіть на самому слові "криза". Так, у деяких ресторанах і кафе з’явилися пропозиції "Антикризового меню". Заробити гроші на кризі у змозі також і ті, хто розкаже про те, як з неї вийти.

Автор: Марина ФУРС
Джерело: Тижневик ОГО
Обговорити на форумі