друкувати


Стипендія: бути чи не бути?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 05:03:26
Боротьба за стипендію нагадує природній відбір. Моя знайома навчається в Прикарпатському університеті ім. В. СТЕФАНИКА. Скаржиться, що викладачі спеціально занижують оцінки. Дівчині теж не виплатили стипендії. І не тому, що вчиться погано, керівництво вишу висунуло умову – стипендії отримають лише ті студенти, у яких за чотири заліки дві п’ятірки й дві четвірки. Хоча раніше її видавали при середньому балі «чотири». Звичайно, це незаконно. Але хто звертає увагу на закон ? Викладач завжди має рацію. Студенти витрачають стипендію на найнеобхідніші речі: їжу, плату за квартиру чи гуртожиток, проїзд. Тепер багатьох з них позбавили такої допомоги.

Цікаво, що минулого тижня Міністерством освіти і науки було направлено в Кабінет Міністрів проект постанови КМУ "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України з питань стипендіального забезпечення". Серед пропонованих змін є ціла низка пунктів, що безумовно мають негативно позначитися на соціальному становищі студентства, зокрема пропонується зменшити на 10% розмір звичайної академічної стипендії для студентів, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності 4.00 - 4.29 за п'ятибальною (або 7.00 - 7.99 за дванадцятибальною) шкалою оцінювання. Виходить, під час економічної кризи вирішили зекономити на студентах... Крім того, запропоновано вилучити абзац чинного Положення, в якому сказано: "Стипендії виплачуються раз на місяць, за літній канікулярний період - повністю до його початку", що може мати вкрай негативний вплив на регулярність виплат стипендій.

Яка ж ситуація у Коломиї? Я звернулася за коментарем до Галини МИКИТЮК, заступника директора денної форми навчання Коломийського інституту Прикарпатського університету ім.В.Стефаника. Вона каже, що інститут вкладається у виділені кошти. Частково це пов’язано з тим, що студентів, які вчаться на державному, не так уже й багато – 22 особи. Щоправда, не вистачало двохсот гривень, але бухгалтерія їх додала. Я поцікавилась: як би інститут діяв, коли б коштів справді не вистачало на 2-3 студентів? Галина МИКИТЮК упевнена, що вихід завжди можна знайти. І пропонує розділити гроші порівну на всіх трьох. Все ж таки це краще, ніж нічого. А для студентів, які мають академзаборгованість, дають тиждень для її ліквідації. Слід зазначити, що розмір стипендії 530 грн.

Також у деяких навчальних закладах ненормований розклад. Наприклад, студенти вчаться чотири дні на тиждень. При цьому в деякі дні пари в них до 19.30. Пані Галина погоджується, що робити такі речі керівництво вишу не має права, адже згідно з чинним законодавством, робочий тиждень триває 30 годин. Та хто на це зважає? Викладачі складають розклад так, як вигідно їм, а не студентам...

Джерело: Коломийська правда для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі