друкувати


Вирубав дерево - посади десять

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 03:27:49
Науковці інституту туризму Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника розробляють рекомендації для лісових господарств області щодо покращення рекреаційного користування.

"Уже подано поради для делятинського, осмолодського, вигодського, ворохтянського та солотвинського лісових господарств, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу завідувач кафедри екології і рекреації вузу, професор Іван КАЛУЦЬКИЙ. - Наразі рекомендовано туристичні маршрути, які можливо прокласти на землях того чи іншого лісгоспу, спільно з лісівниками міркуємо як використовувати рекреаційні можливості краю".

Непокоїть екологів і питання стабілізації ситуації пов'язаної з природокористуванням в районі гірськолижного комплексу "Буковель". За словами пана професора, розширення будівництва має негативний вплив на навколишнє середовище. Хоча однозначно сказати, що функціонування комплексу є негативне, також не можна. Адже унаслідок господарської діяльності підприємливих людей, десятки горян отримали роботу, розвивається інфраструктура, про край знають в Україні й світі.

Проте комплекс побудований на покритих лісом площах, де вирубувалися дерева. Отож проблемним є утворення так званих "коридорів" при прокладанні нових лижних трас. Хвойні дерева по обидва боки просіки втрачають колір, а згодом - усихають. При сильних вітрах, що в горах бувають часто, вони можуть і звалитися та, не доведи Господи, впасти на лижників.

Науковці пропонують у цій ситуації створювати узлісся із вітростійких порід дерев та чагарників. Це би захистило стіну лісу. Також в області треба так організувати роботу, аби було менше шкоди для довкілля. Якщо, скажімо, вирубується площа лісова для рекреаційних цілей, то не менша кількість землі повинна би бути засаджена десь в цьому регіоні. Наразі лише 42 відсотки території Івано-Франківщини покрито лісами, а потрібно аби було 52.

Зараз є багато неефективних сільськогосподарських угідь у Тлумацькому, Рогатинському, Надвірнянському, Коломийському районах. Вони пустують, то чому б тут не посадити ліс. Але останнє слово за лісівниками та працівниками управління земельних ресурсів. Саме вони вирішують де, що і скільки садити. Науковці можуть тільки рекомендувати.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі