друкувати


Володимира Стельмаха притягли до суду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 03:19:25
Вчора Конституційний суд (КС) у черговий раз опинився втягненим у політичний конфлікт. Цього разу приводом для суперечки стали спроби Верховної ради відправити у відставку голову Національного банку Володимира Стельмаха.

Для того, щоб припинити зазіхання парламенту на виключне право президента звільняти главу Нацбанку, Віктор Ющенко звернувся до КС за роз'ясненнями відповідної процедури. Втім, судячи з характеру вчорашнього засідання КС, суд відмовиться від винесення рішення по цій справі.

Конституційний суд учора провів усні слухання в справі про скасування Верховною радою постанови про призначення Володимира Стельмаха головою Національного банку (НБУ). Ініціатор розгляду - президент Віктор Ющенко - попросив КС роз'яснити, "чи є підставою для звільнення голови Національного банку рішення Верховної ради, ухвалене без подання президента, і чи допускається припинення перебування на пості глави Нацбанку (звільнення) іншим способом, ніж за поданням президента".

Приводом для конфлікту народних депутатів фракцій БЮТ, "Наша Україна-Народна самооборона", КПУ і блоку Литвина з главою Нацбанку Володимиром Стельмахом стала девальвація національної валюти - з 5,05 грн/$ у жовтні до більш ніж 9 грн/$ у грудні 2008 року. Депутати двічі - 25 грудня 2008 року і 15 січня 2009 року - висловлювали недовіру панові Стельмаху, однак президент ці рішення проігнорував.

Не дочекавшись від Віктора Ющенка необхідного для звільнення глави НБУ подання, як того вимагає п. 18 ст. 85 Конституції, 26 січня депутати ухвалили постанову №904-VI, якою скасували постанови Верховної ради від 16 грудня 2004 року про призначення Володимира Стельмаха головою Нацбанку.

Постійний представник президента в КС Марина Ставнійчук заявила суддям, що рішення Верховної ради від 26 січня не може мати правових наслідків. "Ініціювання звільнення глави Національного банку є винятковим повноваженням глави держави,- сказала пані Ставнійчук. - Вирішуючи кадрове питання про главу НБУ, парламент може лише погодитися або не погодитися з позицією президента".

Присутній на засіданні КС голова правління Центра політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що в поданні пана Ющенка є підступ. "Головна мета цього подання - створити прецедент на майбутнє, - сказав пан Фесенко. - У світлі нових законодавчих ініціатив коаліції президент хоче, щоб КС підтвердив конституційну процедуру призначення глави НБУ і те, що парламент не може виходити за межі цієї процедури".

Втім, характер питань, які судді поставили Марині Ставнійчук, дає привід припустити, що КС у черговий раз не стане втручатися в політичний конфлікт парламенту з президентом і закриє виробництво по цій справі.

- Я б хотів довідатися, що є предметом нашого аналізу, - через 40 хвилин після початку засідання несподівано запитав суддя Віктор Шишкін. - Питання тлумачення або питання неконституційності чого-небудь?

- Ваша честь, ми звернулися до Конституційного суду з питання тлумачення п. 18 ст. 85 Конституції, - сказала Марина Ставнійчук.

- Скажіть, чи вирішиться проблема, якщо у своєму тлумаченні Конституційний суд просто візьме Конституцію і процитує п. 18 ст. 85 Конституції: "До повноважень Верховної ради належить призначення на пост і звільнення з поста глави Національного банку України за поданням президента України"? Це вирішить проблему? - поцікавився заступник голови КС Василь Бринцев.

- Нам здається, що тут усе написано однозначно, але події в парламенті свідчать про те, що депутати неоднозначно розуміють це положення, - відповіла постпред президента в КС.

У свою чергу, закрити виробництво за поданням президента попросив постійний представник Верховної ради в КС Анатолій Селиванов. На його думку, підставою для такого рішення є невідповідність подання президента вимогам закону "Про Конституційний суд".

Ще однією підставою для закриття справи він вважає той факт, що "у постанові Верховної ради №904-VI відсутнє формулювання 'звільнення з поста глави НБУ'". Вчора КС завершив усні слухання. Рішення за поданням президента буде прийнято в закритому режимі.

Парламенту не вистачило сил закріпитися в НБУ. Вчора у Верховній раді не були прийняті чотири законопроекти, що передбачають введення нової процедури звільнення парламентом голови Нацбанку, а також відсторонення від виконання обов'язків усього правління НБУ.

Авторами законопроектів від фракції БЮТ виступили Андрій Сенченко, Сергій Велижанський, Сергій Міщенко, від фракції "Наша Україна-Народна самооборона" - Сергій Харовський і від фракції Партії регіонів - Владислав Лук'янов. Однак жоден із цих документів не набрав більше 188 голосів, наданих депутатами фракцій БЮТ і НУНС. Примітно, що за законопроект пана Лук'янова не голосувала навіть фракція Партії регіонів.

Розходжень у документів небагато. Так, законопроект пана Лук'янова передбачав право парламенту звільнити главу Нацбанку 300 голосами через два тижні після винесення йому у Верховній раді вотуму недовіри.

А законопроект пана Харовського пропонував відразу три умови, за яких "глава НБУ відстороняється від виконання обов'язків". Серед них - визнання парламентом того, що дії НБУ не забезпечують стабільності грошової одиниці. У той же час законопроект панів Сенченка і Велижанського давав парламенту право відсторонити главу НБУ від посади без усяких застережень.

Джерело: finance.ua
Обговорити на форумі