друкувати


Нафтогаз трубить збір. Збір коштів...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 12:59:15
У компанії немає коштів для розрахунку з "Газпромом" . Неплатежі споживачів змусять голову "Нафтогазу" Олега Дубину шукати альтернативні джерела коштів для розрахунків з "Газпромом".

Всього через місяць після підписання довгострокового контракту з ВАТ "Газпром" у НАК "Нафтогаз України" знову виникли проблеми з розрахунками за поставлений газ. Українській монополії з-за несвоєчасних платежів споживачів просто не вистачає коштів. Якщо до 7 березня "Нафтогаз" не перерахує необхідні кошти, то буде зобов'язаний вносити стовідсоткову передоплату. Цього НАК собі дозволити не може, а тому їй потрібні нові джерела коштів, відзначають експерти.

"НАК 'Нафтогаз України' заявляє про можливе погіршення ситуації по розрахунках з ВАТ "Газпром" в результаті катастрофічного зростання заборгованості підприємств комунальної теплоенергетики", - говориться у вчорашньому прес-релізі компанії. За даними НАК, загальна сума заборгованості підприємств ТКЕ вже перевищила 4567 млрд грн і "продовжує рости".

Ускладнення в розрахунках випливають із зобов'язань "Нафтогазу", зафіксованих у газових угодах, підписаних на початку року. Зокрема, мова йде про те, що "Нафтогаз" зобов'язався оплачувати постачання газу не пізніше 7-го числа кожного місяця, наступного за постачанням. Після першого ж неплатежу, згідно з договором, сторони повинні перейти на авансову систему розрахунків. За даними у Мінпаливенерго, у лютому імпорт газу оцінюється на рівні 1-1,25 млрд кубометрів, за які, виходячи з його ціни в $ 360 за тисячу кубометрів, треба заплатити $ 360-450 млн.

У Мінпаливенерго і "Нафтогазі" повідомили, що з українською монополією не розраховуються не тільки підприємства ТКЕ. Загальна заборгованість споживачів з початку 2009 року вже перевищила 6102 млрд грн. "Такої катастрофічної ситуації в Україні не було вже давно, рівень платежів промислових підприємств складає 62%, населення - 33,7%, і це при тому що промисловість оплачувала газ за передоплатою, а розрахунки населення в останні роки доходили до 100%", - говорить співрозмовник.

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ говорить, що створена на сьогоднішній день заборгованість населення - стандартна ситуація для початку року. "Затримки з оплати за газ у промисловості викликані виключно технічними моментами, тому що контракт з 'Газпромом' був підписаний лише 19 січня", - відзначає пан ЗЕМЛЯНСЬКИЙ.

В "Газпромі" воліють не коментувати заяви української сторони. "Це справи "Нафтогазу". Ми чекаємо платежів вчасно", - говорять в "Газпромі". Тим часом джерела в компанії заявляють, що повторення практики минулих років, коли "Нафтогаз" платив за газ з прострочення у кілька місяців, "може привести до чергового міжнародного скандалу".

Гендиректор ІК Concorde Capital Ігор МАЗЕПА вважає, що в умовах світової кризи ліквідность переходу "Нафтогазу" на стовідсоткову передоплату негативно позначиться на діяльності компанії. "Це вимивання основних засобів, які зараз так необхідні компанії", - відзначає він.

У НАК заявляють, що не бажають переходити на авансові платежі за газ і для цього разом з урядом розробляють систему заходів, які повинні полегшити роботу по стягненню боргів з підприємств ТКЕ. Зокрема, "Нафтогаз" вже почав вдаватися до крайніх заходів, обмежуючи до мінімуму поставки газу підприємствам-боржникам та примушуючи їх переходити на альтернативні енергоносії - мазут та вугілля. Нагадаємо, на початку тижня всі житлові будинки та установи Дніпропетровська, а також частина Луганська, були відключені від опалення.

Втім, ефективність жорстких заходів "Нафтогазу" викликає сумніви. Директор Луганського теплокомуненерго Олексій РУСАКОВ говорить, що закон про теплопостачання забороняє відключати підприємства в опалювальний період. І тому ТКЕ будуть звертатися в суди. Керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій АСТАПОВ вважає, що у позивачів будуть хороші шанси на виграш. "Оскільки ТКЕ безпосередньо залежать від держбюджету, який покриває різницю між дорогим імпортним газом і його дешевими поставками для ТКЕ, вина за несплату лежить на місцевій владі", - говорить він. Заступник директора центру "Психея" Геннадій РЯБЦЕВ каже, що "Нафтогазу" залишається тільки залучати додаткові кошти: "Якщо за лютий 'Нафтогаз' ще зможе подекуди нашкрябати грошей, то вже в березні доведеться шукати додаткове фінансування", повідомляє Комерсант.

Обговорити на форумі