друкувати


Ситуація щодо ринку праці у Луцьку в умовах кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-20 09:57:00
У січні 2009 року в Луцьку створено 342 робочих місця. Завдання на 2009 рік, яке визначено із врахуванням процесів, що відбуваються в економіці та на ринку праці, становить 4600 новостворених робочих місць. Закономірним є вплив загальної фінансово-економічної кризи в державі на стан ринку праці: значно зросла кількість працівників, що перебувають у неоплачуваних відпустках та працюють на умовах неповного робочого часу. Окремі суб’єкти господарювання вдаються й до таких заходів як реорганізація, ліквідація виробництва, скорочення штату, що призводить до вивільнення значної кількості найманих працівників.

З початку року в місті ліквідовано 374 робочих місця, 65,2% із яких – у фізичних осіб-підприємців. Протягом 2008 року було ліквідовано 4562 робочих місця, що на 7,8% менше ніж у 2007 році. Навантаження незайнятого населення на одну вакансію зросло на кінець 2008 року до п’яти осіб, тоді як рік тому становило 1 особу, на робітничі місця навантаження збільшилось в сім разів, на місця, що не потребують спеціальної підготовки – в п’ять, на посади службовців – в три рази і становило по 7,10 і 6 осіб відповідно.

За даними моніторингу, протягом минулого року було створено 8867 робочих місць, що на 18,2% перевищує річне завдання (7500 робочих місць). 46,8% від загальної кількості - новостворені робочі місця для найманих працівників у фізичних осіб-підприємців, суб’єктами господарювання-юридичними особами забезпечено створення 32,3% нових робочих місць повідомляє Офіційний сайт Луцької Міської Ради.

З метою забезпечення реалізації в місті державної політики зайнятості населення, запобігання виникненню довготривалого безробіття внаслідок структурної перебудови економіки, удосконалення співпраці з роботодавцями та населенням, реалізації додаткових гарантій щодо працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту і не здатні з незалежних від них причин на рівних конкурувати на ринку праці та соціального захисту безробітних в місті розроблена і діє Програма зайнятості населення на 2008-2009 роки. Реалізація цієї програми забезпечує можливість об’єднати зусилля міської служби зайнятості та соціальних партнерів у вирішенні проблем безробіття, скоординувати їхні дії навколо процесів, що відбуваються на ринку праці міста, забезпечити формування умов продуктивної зайнятості населення.

Обговорити на форумі