друкувати


ВІЛ: Вся надія на генну терапію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-19 04:54:47
Уявіть, у вас ВІЛ, і ви йдете в лікарню, де за один прийом у лікаря вас повністю виліковують. Цю фантастичну перспективу застосування генної терапії малює у своїй статті журналіст New Scientist Енді КОГЛАН.

Нашумівша восени минулого року історія про пацієнта, що вилікувався від ВІЛ після того, як німецькі лікарі пересадили йому кістковий мозок, отримала продовження. Повні результати дослідження з'явилися минулого тижня в американському медичному журналі The New England Journal of Medicine.

"Минуло майже два роки з тих пір, як ми його лікували, і вірус за цей час більше не виявляв себе", - відзначає Герої ХЮТТЕР з Медичного університету "Шаріте" в Берліні, який очолював команду лікарів. ХЮТТЕР пояснює, що при пересадці кісткового мозку (пацієнт також проходив курс хіміотерапії від раку) лікарі спеціально відшукали донора з генетичними мутаціями – з деліцією білка CCR5-дельта32. ХЮТТЕР, таким чином, перевірив відкриття, зроблене більш десяти років тому, про те, що люди з деліцією цього білка несприйнятливі до ВІЛ. Справа в тому, що саме через ці білки на оболонці лейкоцитів вірус імунодефіциту зазвичай і проникає в них, чим і паралізує імунітет. Пересадка кісткового мозку від донора з подвійною деліцією (від обох батьків) привела до того, що в організм стали надходити лейкоцити, несприйнятливі до ВІЛ, після чого організм був звільнений від вірусу.

Однак, відзначає КОГЛАН, ця методика складна і навряд чи може бути використана масово - не так вже й багато потрібних донорів з подвійною деліцією, і в цілому навряд чи вважатимуть етичним пересадку кісткового мозку людям, не хворим на рак. Тим більш цінними є експерименти з генної терапії, які на цьому тижні почала каліфорнійська компанія Sangamo Biosciences , повідомляє Eurolab .

Обговорити на форумі