друкувати


Дефіцит продуктів знову повертається в Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-19 04:47:21
В Україну повертається призабуте поняття дефіциту продуктів. Під загрозою зникнення імпортних делікатесів та товарів дрібних вітчизняних виробників. Працівники торгівлі відкрито про проблеми воліють не говорити. Але на умовах анонімності в супермаркетах все ж визнають: асортимент на полицях бідніє з кожним днем.

За словами співробітника великої торгової мережі, головна проблема супермаркетів в тому, що тепер живі гроші за проданий товар торгівці змушені спрямовувати на погашення різко подорожчавших валютних кредитів, замість того, щоб розплачуватися з постачальниками продукції. За словами експертів, в деяких мережах обсяги неоплати за товар досягають 90% від продажу цього товару.

Таким чином, нестабільна валютна ситуація і погіршення ситуації на митниці спричинили практично повне зникнення імпортних товарів з прилавків магазинів.

"Але зникнення загрожує не тільки заморським продуктів, але й самим супермаркетам". До кризи мережі стрімко зростали - відкривали нові торгівельні майданчики, розширювали асортимент і набирали персонал. В основному гроші на розвиток бралися в борг. На думку аналітиків, якщо держава не надасть великим мережам допомогу, то протягом півроку вони будуть змушені закрити близько 100 магазинів.

У більш-менш стійкому положенні знаходяться торгові мережі, які розвивають формати дискаунтерів і гіпермаркетів, оскільки вони в змозі залучити клієнтів невисокими цінами. А складніше всього переживають кризу дрібні регіональні мережі , повідомляє META.

Обговорити на форумі