друкувати


Знеболюючі препарати викликають наркотичну залежність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-19 03:32:31
Популярні знеболюючі ліки заслужено потрапили під вогонь критики. Щоправда, це поки що відбувається у Великобританії. Хотілося б, щоб скандал дійшов і до нас. Адже ліки діють на всіх однаково, а масштаби їх споживання у нас навряд чи менше, ніж в Англії.

Без кайфу. За даними аптечних продажів, ці ліки одні з найбільш купівельних у нас. Мова про комплексні знеболюючі ліки, що офіційно продаються без рецепту і мають у своєму складі кодеїн. Це синтетичний аналог одного з наркотиків, що міститься в опіумному маці. Звичайно, це не самий сильний кайфопостачальник, і великого задоволення від нього не отримаєш, але ніщо наркотичне йому не чуже. Він точно так само викликає залежність. І деякі стають рабами цієї речовини, просто знімаючи регулярно біль.

- Я часто зустрічаюся з такими пацієнтами, - розповідає Еміль ІСАГУЛЯН, кандидат медичних наук, спеціаліст з лікування больових синдромів НДІ нейрохірургії ім. БУРДЕНКО. - Через серйозні проблеми вони часто й тривалий час беруть знеболюючі ліки з кодеїном, інші опіоїди, трамал. І в багатьох розвивається залежність. Перш ніж приступити до лікування, ми відправляємо таких пацієнтів на прийом до нарколога. У нас навіть були випадки, коли ми начебто виліковували пацієнтів від неприємних відчуттів за допомогою електростимуляції, але вони все одно не відмовлялися від регулярного вживання трамала. І не через біль, а просто тому, що не змогли побороти залежність. У свій час цей препарат теж продавався без рецепта. Але зараз це заборонено. Я не проти таких ліків, якщо вони призначаються правильно. Наприклад, коли їх застосовують у онкологічних хворих. Але зараз їх намагаються просувати при радикулітах, невритах, невралгії та інших нейрогенних болях. Доведено, що при таких станах їх потрібно призначати в останню чергу, коли не допомогли інші способи лікування.

Хто старе нагадає ... - Препарати з кодеїном у Радянському Союзі можна було придбати тільки за спецрецептом, - розповідає лікар Анатолій ІГНАТЬЄВ. - І у мене просто очі на лоба полізли, коли на початку післяперебудовних 90-х я побачив, як в кіоску в метро вільно продають англійський анальгетик з парацетамолом і кодеїном. Тоді фармацевт переконала мене, що такі препарати дозволено продавати без рецепта. Ця традиція прийшла до нас із Заходу. Там ліки з кодеїном давно продають вільно. Зараз таких ліків дуже багато. Це не тільки анальгетики, але й противокашлеві препарати, у багатьох з них теж є кодеїн - він пригнічує кашель. Багато таких ліки дуже широко рекламують, і ви напевно бачили їх ролики по ТБ.

До речі, в Англії планують заборонити рекламу подібних ліків, а продаж їх різко обмежити. В одній упаковці тепер буде не більше 12 таблеток, і відпускати їх можна тільки після консультації з фармацевтом в аптеці. Це пропозиції міжпартійної парламентської комісії з неправильного використання ліків, що вивчала проблему протягом кількох років.

Комісія, яка працювала під керівництвом доктора і парламентарія Брайана ІДДОНА, виявила чимало просто курйозних випадків залежності від анальгетиків з кодеїном. Наприклад, одна жінка пристрастився до них, коли боролася з болями під час критичних днів. У підсумку вона стала приймати щодня по 40-60 таблеток. Це вкрай небезпечна доза, а для анальгетиків з парацетамолом просто смертельна.

Але точні масштаби кодеїновой залежності залишилися невідомі. Багато хто з жертв кодеїн не усвідомлюють своєї проблеми, як залежність і вкрай рідко звертаються до лікарів. Та й ескулапи не можуть їм допомогти - вони "не в темі". В Англії їх будуть спеціально навчати лікування таких хворих.

А поки що наркомани мимоволі набагато частіше звертаються за допомогою до друзів по нещастю в Інтернет, там чимало блогів, де обговорюються ці проблеми. Є такі обговорення і в нашому сегменті Інтернету.

Як визначити, чи є у вас залежність від кодеїну чи ні? Перш ніж приймати знеболюючі ліки, прочитайте інструкцію і подивіться, чи є в його складі кодеїн. Віддайте перевагу простим анальгетики без цієї речовини та інших компонентів як фенобарбітал чи кофеїн.

Біль у суглобах, збудження, дратівливість, симптоми, схожі на застуду, - ось типові ознаки розвитку залежності від кодеїну. Прийом препаратів полегшує ці симптоми, повідомляє Mobus .

Обговорити на форумі