друкувати


Економіку України поглине ... Китай?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-19 03:24:11
Трупи економік країн, що стали жертвами кризи, зараз пропливають по фінансовій річці, на березі якої гріються китайці, Жмурячись від ласкавого сонця. Вони готові інвестувати, в тому числі і в Україну.

На наших з вами очах вершиться те, про що вісім років тому написав в своїй книзі "Велика шахова дошка" політолог зі світовим ім'ям Збігнєв БЖЕЗІНСЬКИЙ. Він ще в 2001 році прогнозував, що до 2005 року Україна почне поетапно рвати свої зв'язки з Росією; до 2010 року Україна інтегрується в СОТ, до 2010 року на світовій арені заявить про себе держава, яка буде грати не меншу роль у світовій політиці, ніж США та Росія. Це - Китай.

І ось, після засідання країн "Великої вісімки", яке відбулося на минулих вихідних у Римі, експерти всерйоз заговорили про те, що Китаю для поступової економічної експансії вже не потрібна навіть підтримка провідних світових фінансових структур. Мова йде про Світовомий банк і Світовомий валютномий фонд. Справа в тому, що представники цих структур зробили китайцям на День Святого Валентина (зустріч "Великої вісімки" проходила саме 14 лютого) привабливу пропозицію. А саме: вони хочуть взяти в долю Китай при розподілі фінансових потоків Світового банку та МВФ. На це глава китайського уряду Вень ЦЗЯБАО відреагував стримано - подякував і ... поки що відмовився.

Світові фінансисти пропонують Китаю в обмін на його долари участь у долях МВФ і Світового банку

Отже, міністри фінансів країн "Великої вісімки" 14 лютого 2009 року прийняли документ, в якому містяться пропозиції найсильніших держав світу щодо відновлення довіри до глобальної фінансової системи і відновлення нормального функціонування ринків. У документі говориться про необхідність негайних заходів щодо реформи фінансової системи: "Світова криза висвітлила фундаментальну слабкість міжнародної фінансової системи і те, що необхідні термінові реформи. Стабілізація фінансових ринків і економіки є пріоритетом. Для відновлення довіри необхідно продовжувати постачати ліквідність ". Тобто міністри фінансів та представники центральних банків країн "Великої вісімки" дали добро на те, щоб світові фінансові інститути, такі, як Світовий банк і МВФ, продовжували кредитувати економіки різних країн світу.

Але ще тепер країни "Великої вісімки" дали добро і на реформи в міжнародних фінансових інститутах. В першу чергу вирішили зосередитися на змінах у Міжнародному валютному фонді - організації, близької до ООН. "Ми вважаємо, що реформований МВФ, наділений додатковими засобами, може стати ключовою ланкою для гнучкого й ефективного протистояння поточного кризи. "Велика вісімка" закликає до боротьби з протекціонізмом і початку проведення скоординованих і підтримуються різними державами заходів з подолання світової фінансової і економічної кризи ", - говориться в доповіді.

На це жваво відреагували у США, які є одним з головних фінансистів МВФ. І хоча офіційних заяв з Білого дому ще не було, великі аналітичні видання світу вже написали про те, що у 2009 році за підтримки Барака ОБАМИ в найкоротші терміни буде проведена реформа МВФ. Передбачається перегляд системи квот участі країн в капіталі фонду.

На сьогоднішній день в МВФ діє принцип "зваженої" кількості голосів: можливість країн-членів впливати на діяльність Фонду за допомогою голосування визначається їх часткою в його капіталі. Тобто, статутний капітал МВФ формується за рахунок внесків держав-членів, і голоси між країнами-членами в керівних органах МВФ розподіляються саме виходячи з розмірів цих квот. При цьому найбільшою кількістю голосів у МВФ має США, даючи щорічно 17,5% від статутного капіталу (частка інших великих країн: Німеччина - 5,53%; Японія - 6,3%; Великобританія - 4,98%; Франція - 4 , 98%; Саудівська Аравія - 3,45%; Італія - 3,09%; Росія - 2,8%). На долю решти країн, що становлять понад 84% від кількості членів Міжнародного валютного фонду, припадає лише 39,75%.

Як бачимо, формула розрахунку квот участі в МВФ зараз не має відношення до реальних показників економіки країн. Передбачається, що внаслідок реформи, про яку говорили в суботу на зустрічі "Великої вісімки", ряд європейських держав зменшать свою частку в капіталі МВФ на користь Китаю.

Чому європейці й американці так мріють про те, щоб Китай почав використовувати свої валютні резерви для пожвавлення МВФ і Світового банку? Справа в тому, що Китай на даний момент має в своєму розпорядженні стільки доларів, скільки не становлять бюджети всіх країн Європи разом з США. Запрошуючи Китай витрачати ці гроші, світові фінансисти розраховують таким чином зібрати інфляційний запас доларів у світі.

Глава китайського уряду Вень ЦЗЯБАО заявив, що готовий виділити додаткові кошти на подолання спаду світової економіки і буде зберігати курс юаня стабільним. Але він поки що відмовляється використовувати валютні резерви КНР для пожвавлення МВФ і Світового банку. Це багатьох економістів лякає. Адже державний борг США становить 10 трильйонів (!) доларів, і близько 70% цього боргу припадає на Китай. І мрія світових фінансистів - вилучити у Китаю за допомогою МВФ і Світового банку частину доларів для того, щоб ними ж почати розплачуватися за державний борг США.

Однак що світові фінансисти можуть запропонувати Китаю в МВФ і Світовому банку? Лоббіювання інвестицій китайських компаній. Тобто Україна, яка заборгувала МВФ більше 20 мільярдів доларів (це з відсотками), повинна буде розплатитися. І може це зробити, наприклад, продаючи свою власність (заводи, дороги, нерухомість і т. д.) компаній, на які будуть вказувати в МВФ. Цими компаніями можуть стати китайські - у випадку, якщо Китай все ж погодитися почати витрачати свої долари на МВФ.

Чому китайці так довго думають над пропозицією? Тому що трупи їхніх колег зараз пропливають по фінансовій річці, на березі якої вони гріються, Жмурячись від ласкавого сонця. У той час як всі країни переживають брак валюти (країни Європи, Росія, США, у тому числі й Україна), у Китаю її набралося дуже багато. Китайці вважають: фінансова криза буде тривати в світі ще два, може, навіть три роки ... За цей час можна самим, без допомоги МВФ, спробувати встигнути скупити всі інвестиційно привабливі об'єкти (поки в інших на це не вистачає грошей). А вже потім - витрачати гроші на сам МВФ та Світовий банк.

Але олігархам, які тримають МВФ, все одно зараз є що запропонувати Китаю: за підсумками кризи 2008-2009 року дуже багато країн світу їм заборгували. У тому числі й Україна. Відповідно, якщо зараз Китай поділитися з Україною грошима через МВФ, то через два роки буде через МВФ скуповувати в Україні прибуткові об'єкти.

Так що в Китаї поки що вирішують: самим пробувати заходити зі своїми інвестиціями в Україну (як Лакшмі МІТАЛЛ з "Криворіжсталлю"), або ж залучати посередників - МВФ? У будь-якому випадку, китайські інвестиції чекають Україну вже в найближчі роки.

А Україна вже готова до інвестицій з Китаю?

Мудре прислів'я говорить: думай глобально, дій локально. А от українські політики зараз діють зовсім навпаки. Ми поцікавилися у них: раді вони приймати інвестиції з Китаю? І чи готова до цього Україна?

Микола КАТЕРИНЧУК, НУ-НС: "Україна взагалі зараз не готова до прийому будь-яких інвестицій. І не випадково Прем'єр-міністр розуміє всю небезпеку ситуації, повязану з інвестиційним кліматом. Це - перш за все питання судової влади, незрозумілої податкової системи, не стимулює інвестиції і корупція, пов'язана з інвестиційними проектами. Тому перед ТИМОШЕНКО зараз поставили задачу по приходу в Україну інвестицій у розмірі 150 мільярдів доларів. Для цього треба дуже багато змінити, і я сподіваюся, що новий склад уряду, особливо його економічний блок, дозволять вплинути на інвестиційний клімат. По крайній мірі, податковий кодекс від НУ-НС - це спроба створити інвестиційно привабливе середовище ".

Петро ЦИБЕНКО, КПУ: "Для мене не має значення національна приналежність інвесторів. Мене цікавлять лише умови, на яких вони готові прийти в Україну. Якщо ці умови є прийнятними для України, то чому б і не китайці? Адже гроші, які приходять з тієї чи іншої країни, не мають національного забарвлення, а лише містять інвестиційний інтерес. Тому я в цьому не бачу нічого страшного. Головне - щоб умови для України були прийнятними ".

Анна ГЕРМАН, ПР: "Однозначно потрібно вводити пільги для інвесторів - їм необхідні хороші умови. Такі, яких не мають ті країни, з якими ми конкуруємо за інвестора. Тому що зараз не так багато країн поспішають до нас зі своїми грошима. На даний момент відсутність грошей - це велика проблема.

Треба думати не тільки про іноземних інвесторів, але й про інвесторів в середині країни. Про вітчизняних інвесторів, які теж будуть інвестувати, коли будуть відповідні умови. В першу чергу треба подумати про зменшення податкового тиску на середній і малий бізнес. Це питання увійде в систему підходів Партії регіонів, які зараз коригуються. Ми маємо своє бачення виходу з кризи і відповідні розробки законопроектів, створили робочу групу, яка буде коригувати наші підходи, і незабаром ми їх оприлюднимо. Інвесторів лякають не лише високі податки, але і корупція серед чиновників. Тому що корупція, з якою стикається інвестор, щоб вирішити самий елементарний питання в Україні, відштовхує багатьох, хто хоче вкласти тут свої гроші ".

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Блок ЛИТВИНА: "Що означає, чи готова Україна до інвестицій з Китаю? Потрібно робити все для того, щоб ці інвестиції приходили. Я вважаю, що нічого страшного немає в тому, щоб це були китайці чи індуси. Подивіться, скільки інвестицій входить в США з інших країн! Не будемо говорити про нинішній етап, а взагалі. Наприклад, японці володіють найбільшими підприємствами і фірмами, які в громадській свідомості американцям видаються суто американськими. Так що все потрібно робити для приходу в Україну прозорих прямих інвестицій. Підкреслюю, саме прямих інвестицій ".

Виявилося, що у депутатів спостерігається єдина привітність - вони в очікуванні іноземних інвесторів. І зовсім не бачать нічого поганого в тому, що китайці стануть акціонерами прибуткових підприємств України. При цьому олігарх Богдан ГУБСЬКИЙ, який, за чутками, є українським бізнес-партнером світового фінансиста Джорджа СОРОСА, нам чесно підтвердив: для приходу інвесторів в Україні все дійсного вже готове - і можна навіть нічого не міняти. Що ж, ГУБСЬКИЙ має великий досвід залучення фінансових інвестицій. Повіримо його словам? , повідомляє УРА-інформ.

Обговорити на форумі