друкувати


ОГРИЗКО: ЧЕРНОМИРДІНА попередили, далі все залежить від нього

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-18 05:46:31
Реакція Міністерства закордонних справ України на заяву посла Росії Віктора ЧЕРНОМИРДІНА "адекватна і своєчасна", заявив міністр закордонних справ Володимир ОГРИЗКО. "Немає порядку, коли посол в країні перебування дозволяє собі такі заяви. Якби посол України в Росії ГРИЩЕНКО дозволив собі таку заяву, він би був через 10 хвилин у Києві", – сказав міністр.

За його словами, "попередження (ЧЕРНОМИРДІНУ) зроблене, а далі все залежатиме від пана посла". Таким чином відреагував би кожен громадянин України, якби прочитав заяви російського посла в інтерв'ю "Комсомольській правді" про те, що українське керівництво "без мізків", заявив ОГРИЗКО.

Міністр наголосив, що ЧЕРНОМИРДІН під час свого перебування в Україні не повинен більше так висловлюватися.

Відповідаючи на запитання, чи обговорював він свою заяву з Кабінетом міністрів, ОГРИЗКО зазначив, що "кожен міністр діє в рамках своїх повноважень і виконує свої функції".

Тим часом, як заявив перший віце-прем'єр Олександр ТУРЧИНОВ, уряд просить МЗС мотивувати свою заяву про можливість оголошення посла Росії в Україні Віктора ЧЕРНОМИРДІНА персоною нон ґрата.

"Міністерство закордонних справ не радилося з урядом з цього приводу", – сказав ТУРЧИНОВ.

Напередодні ЧЕРНОМИРДІНА запросили до МЗС України, де міністр ОГРИЗКО висловив протест щодо "недружніх та вкрай недипломатичних оцінок, коментарів і висловлювань російського посла на адресу України та її керівництва".

Міністр зазначив, що "такі дії посла суперечать положенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини, є грубим порушенням норм дипломатичної етики та міжнародного права і несумісні зі статусом керівника дипломатичного представництва в країні перебування". ОГРИЗКО попередив ЧЕРНОМИРДІНА, що його можуть оголосити персоною нон ґрата в Україні.

Посольство Росії: Заяви МЗС України щодо ЧЕРНОМИРДІНА – "необґрунтовані"

Посольство Росії називає необґрунтованим і таким, що шкодить українсько-російським відносинам, попередження, яке зробив міністр закордонних справ України Володимир ОГРИЗКО послові Росії Вікторові ЧЕРНОМИРДІНУ про можливість оголошення його персоною нон ґрата.

"Посольство Росії в Україні й надалі буде робити все можливе, щоб відносини між нашими країнами й народами залишалися дружніми й взаємовигідними. А необґрунтовані демарші, подібні вчорашньому, ідуть їм тільки на шкоду", – повідомляє прес-служба диппредставництва.

У посольстві зазначають, що недружній стосовно Росії тон заяв МЗС став "звичайною практикою".

Водночас, повідомляє представництво, під час бесіди з ОГРИЗКОМ ЧЕРНОМИРДІН вказав на необхідність тісної взаємодії України й Росії для подолання економічної кризи, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі