друкувати


The Times: Найвідоміші політики-п'яниці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-18 05:33:03
Відставка міністра фінансів Японії Сіоті НАКАГАВА, який з'явився в п'яному вигляді на зустрічі "великої сімки", знову довела, що алкоголь загрожує політикам безліччю лиха. Це не заважає можновладцям любити спиртне, пише The Times, приводячи список найвідоміших випивох з світу політики.

Своїми п'яними витівкам прославивсь, наприклад, британський міністр закордонних справ шістдесятих років Джордж БРАУН. Якщо вірити чуткам, то один раз під час офіційного прийому в Перу БРАУН запросив потанцювати якусь особу в фіолетовому.

На це отримав відповідь: "Ні, по-перше, ви п'яні. По-друге, це не вальс, а національний гімн Перу. А по-третє, я не жінка, а архієпископ Ліми".

Пізніше міністр у нетверезому вигляді накричав на прем'єра Гарольда ВІЛЬСОНА і незабаром подав у відставку.

У будь-якому випадку, британцям далеко до російського президента Бориса ЄЛЬЦИНА, пише видання. Російський лідер одного разу був настільки п'яний, що не зміг вийти з літака під час візиту до Ірландії, іншим разом спіткнувся на сцені, а якось й зовсім намагався диригувати військовим оркестром.

Уінстон ЧЕРЧІЛЛЬ вів себе набагато стриманіше, але теж не цурався алкоголю. Перед відправкою на англо-бурську війну він узяв із собою 18 пляшок скотча, 36 пляшок вина і 6 пляшок бренді.

За всю свою політичну кар'єру він не відмовлявся від алкоголю, хоча у нього було суворе правило: ніякого міцного алкоголю до сніданку. Наприкінці життя він зауважив: "Я отримав від алкоголю більше, ніж він від мене".

Пристрасть до випивки була не сама погана риса президента США Річарда НІКСОНА, хоча і доставляла клопот співробітникам його адміністрації. Брент СКОУКРОФТ, його помічник, згадує, що в розпал арабо-ізраїльської війни 1973 року на терміновийй нічний дзвінок п'яний НІКСОН відповів: "А ми можемо їм сказати "ні"?".

Якщо в усьому світі йде боротьба з п'яними водіями, то Австралії подумують про перевірку на алкоголь для політиків. Прем'єр-міністр Кевін РАДД у 2007 році засвітився в нью-йоркському стриптиз-барі, а його попередник Джон ГОВАРД визнав, що виступав перед парламентом, випивши "пару пляшок южноавстралійского червоного".

Британський прем'єр початку минулого століття Герберт Генрі АСКВІТ мав прізвисько "Під мухою", оскільки випивав регулярно і протягом майже всього життя. Говорили, що побороти залежність він намагався, розбавляючи бренді.

Колись наймолодший член британського парламенту і колишній голова ліберал-демократів Чарльз КЕННЕДІ у свій час зміг домогтися від ВВС вибачень за питання про його алкоголізмі. Але після того, як парламентар був змушений визнати, що проходить лікування від залежності, його політична кар'єра закінчилася, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі