друкувати


Тор-10 смертельних делікатесів світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-18 04:50:06
Наприкінці січня сім відвідувачів ресторану на північному сході Японії були госпіталізовані після того, як покуштували по шматочку сашимі з риби фугу. Як з'ясувалося в результаті розслідування, кухар, який подав гостям делікатес, не мав ліцензії на приготування цього блюда.

Тим часом, згідно з японським законам, він був зобов'язаний не тільки здати іспит з правильної обробки іглобрюха, але й регулярно відвідувати курси "підвищення кваліфікації". Як відомо, нервовий токсин, який міститься у внутрішніх органах риби фугу, призводить до паралічу м'язів і викликає зупинку дихання. Причому протиотрути не існує, а єдиним способом врятувати потерпілого є підтримка працездатності його легень і серця до тих пір, поки не закінчиться дія отрути. Горе-кухарю, який подав відвідувачам погано приготовлену рибу, пощастило - його заарештувала поліція, хоча згідно з звичаями, якщо отруїв гостей, сам з'їдаєш залишки страви.

Крім фугу, в кухнях різних країн існує чимало інших отруйних риб, ймовірність отруїтися якими, навіть при ідеальному готуванні, завжди присутня. Втім, не тільки риба, а й деякі овочі та фрукти, які подаються до столу в деяких країнах світу, містять у собі ту або іншу кількість отрути, що може привести до смертельного результату. Причому багато з цих продуктів вважаються місцевими делікатесами. Видання Hotel Resort Insider склало рейтинг найбільш смертельно небезпечних продуктів світу, повідомляють Подробности.

Риба фугу, Японія. На першому місці, звичайно ж, виявилася всім відома риба фугу. В Європі її вживання повністю заборонено. Любителям гострих відчуттів доведеться їхати в Японію, Таїланд або Корею, щоб відчути на собі легкий наркотичний ефект, який викликає навіть правильно приготовлена страва. До речі, отруйність іглобрюха залежить від того, чим він харчується, і японські фермери вже давно навчилися вирощувати абсолютно безпечних рибок, однак безпечний різновид не користується популярністю.

Бузина, Європа і Північна Америка. Бузину нерідко додають у фіточаї, джеми, десерти. По слухам, витяжка з цих ягід входить також до складу Самбука. Однак точно перевірити інформацію не є можливим, оскільки рецепт лікеру тримається в строгому секреті. Між тим, незважаючи на те, що зрілі ягоди вважаються безпечними, в дещо недозрілих плодах може міститися ціанід.

Риба Скорпіо, Австралія та Нова Зеландія. Риба, зустрічається біля скелястих берегів коло східного узбережжя Австралії, вважається делікатесом, оскільки її м'ясо по смаку та консистенції вельми нагадує крабове. Отрута міститься в колючка і кісткових шипах, розташованих у жаберних кришках, тому її приготування вимагає від кухаря деякої спритності. На щастя, проти смертельно небезпечної отрути цієї риби існує антидот.

Маніока (кассава), Африка, Кариби і Південна Америка. Полуницевидні корені цього чагарнику є важливим продуктом харчування в Африці і в країнах Карибського басейну. У сирому вигляді коренеплоди дуже отруйні, через вміст в них синильної кислоти, тому їх піддають термічній обробці. Іншим способом видалення отрути є подрібнення і висушування бульб. З отриманого борошна надалі печуть тонкі коржі. Однак, на догоду економії, коріння не завжди перемелює досить дрібно і синильна кислота з них не видаляється повністю. Разове споживання не призведе до смертельного результату, але в результаті накопичувального ефекту можна заробити достатньо неприємні приступи спастичних болів.

Блігія, Ямайка. Національний ямайський фрукт безпечний тільки на певній стадії зрілості. Якщо з'їсти його недостиглим або, навпаки, переспілим, вельми вірогідні блювота або навіть судорожні припадоки.

Сріблястий вузькорот, Індійський океан. Ще одна делікатесна рибка, родич іглобрюха, придатна до вживання в їжу тільки якщо кухар грамотно видалив у неї печінку і репродуктивні органи. Її отрута викликає параліч і проблеми з диханням.

Гнойовий гриб. Гриб, який категорично протипоказано вживати алкоголікам. У поєднанні навіть зі звичайним вином цей гриб може призвести до важких захворювань. Речовини, що містяться в гнойовику, настільки реактивна по відношенню до алкоголю, що навіть запах парфуму після вживання гриба в їжу може призвести до поганого самопочуття.

Жаба-бик, Намібія. Африканський делікатес цілком нешкідливий, якщо вживати його в сезон дощів. Однак, якщо спробувати блюдо до третьої весняної зливи, ймовірна тимчасова відмова нирок або цистит.

Риба-камінь (бородавчатка), Тихий та Індійський океани. Риба-камінь вважається самою отруйною рибою в світі. Простий дотик до неї може стати для людини фатальним. Смертельна отрута міститься в шипах спинного плавника, що, однак, не заважає кухарям Японії і Гонконгу подавати клієнтам сашимі з цієї риби, щоправда, попередньо видаливши отруйний плавник.

Cazu Marzu, Сардинія. Делікатесний овечий сир, заборонений через свою небезпеку для здоров'я. Продається тільки нелегально. На певній стадії витримки в сир впроваджують личинки комах, які посилюють процес ферментації і створюють виключно м'яку консистенцію готового продукту. При подачі на стіл це виглядає як головка сиру що звивається всередині напівпрозорими червячками довжиною близько сантиметра. Саме вони і є джерелом проблем, оскільки категорично відхиляються людським організмом і можуть викликати блювоту або сильний розлад шлунка.

Обговорити на форумі