друкувати


Інтернет-проект про життя українців у Британії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-18 02:44:44
Лондон – У залі лондонської філії Українського католицького університету відбулася презентація інтернет-проекту, який прямо стосується всіх сторін життя українців у Великій Британії та Північній Ірландії. Він покликаний у зручній і доступній формі розповісти про історію й сьогодення всіх верств української громади.

Йдеться про двомовну інтернет-енциклопедію під назвою "Українці у Сполученому королівстві" – спільне дітище британського представництва канадійської редакції "Енциклопедії української діаспори" (ЕУД) та Союзу українців у Великій Британії (СУБ). Угоду сторін щодо проекту було підписано 2003 року, коли британську столицю відвідав головний редактор ЕУД Василь МАРКУСЬ разом із дружиною – активним учасником колективу енциклопедії, нині вже покійною Дарією МАРКУСЬ.

Як пояснив на презентації головний редактор та ініціатор інтернет-проекту "Українці у Сполученому королівстві" Роман КРАВЕЦЬ, редакція ЕУД шукала в різних країнах зі значною українською присутністю якусь "опорну" організацію, що стала б базою для проекту. СУБ було обрано як таку організацію, що має найбільші можливості.

На презентації проте неодноразово наголошували, що редакція проекту збирає інформацію з усіх ділянок українського громадського, релігійного, культурного життя у Сполученому Королівстві. Редакція провела величезний обсяг роботи за вже майже шість років від підписання угоди. Сайт було відкрито в серпні минулого року. Він містить початковий, найбільш загальний, набір оглядових статей і поступово доповнюється новими матеріалами.

"Маємо великий архів, велику кількість фотографій"

Член редакції і представник СУБ у ній – куратор Бібліотеки та Архіву імені Тараса ШЕВЧЕНКА доктор Людмила ПЕКАРСЬКА розповіла про значення інтернет-проекту: "Це дуже важливий проект, якому не було аналогів. Вперше подано дуже цікаву й різнобічну інформацію на цю тему, зосереджену в одному місці. Зроблено це коротко, стисло, з посиланням на джерела. Досі інформація про українське життя в Британії була розпорошена по різних численних виданнях або зберігалась в архівах, мемуарах людей".

Доктор ПЕКАРСЬКА також звертає увагу на неповторний ілюстративний матеріал – світлини, включно з дуже старими. "Вони є у фотоархіві Бібліотеки імені ШЕВЧЕНКА у Лондоні. Маємо великий архів, велику кількість фотографій, з них більшість ще ніде не було оприлюднено. Тож їх вихід у світ відбудеться на інтернет-сторінці", – зауважила Людмила ПЕКАРСЬКА.

Зазначимо, що найстарше фото української громади Британії походить із 1925 року. На світлині, як виглядає, зображене весілля. Коли інтернет-проект буде в цілому завершено, планується також видати матеріали окремою книжкою, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі