друкувати


Євро корисно вплине на польську економіку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 06:05:08
Польський Національний Банк оприлюднив рапорт про користі і небезпеки у зв’язку з планованим залученням Польщі до зони євро. Згідно з цими даними, у довгостроковій перспективі участь у єврозоні для економіки буде корисною.

Голова Польського Національного Банку Славомір Скшипек звернув увагу, що з приводу актуальних проблем на фінансових ринках важко остаточно передбачити вплив введення євро на стан економіки, повідомляє Польське радіо.

Ґжеґож Тхорек з групи, яка опрацювала рапорт, звертає увагу що заміна злотого на євро матиме довгостроковий корисний вплив на стан польської економіки: "Участь у зоні євро означає не тільки виключення курсового риску і коштів ділових операцій, але й відкриття довгострокових процесів, які у великій мірі означають шанси. Вони можуть означати збільшення стабільності і вірогідності економічної політики. А також це чинники, пов’язані зі зростанням конкуренції".

Інша представниця групи експертів, яка працювала над рапортом на тему спільної європейської валюти Алєксандра Роґут звертає увагу, що євро означає також небезпеку передання влади над грошовою політикою міжнародній установі, а також зростання цін з приводу їх заокруглення при заміні валюти. Але, як переконує, цю останню загрозу можна зменшити за допомогою відповідного нагляду.

На основі досліджень видно, що польські громадяни у введенні євро добачають користь, скоріше, для економіки, ніж для себе.

Обговорити на форумі