друкувати


Прикарпатський холодомор

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 05:54:56
В Івано-Франківську за прямим дорученням ДК "Газ України" через багатомільйонний борг за тепло та відсутність лімітів газу на лютий, вчора розпочалося опломбовування котелень місцевого "Теплокомуненерго".

Першими постраждали жителі вулиць Бельведерської та Биха. Згодом із 37 котелень відключили 10. Наразі тільки ті, які не опалюють лікарні школи та дитячі садочки. Далі у чорний список облгазу потрапили й певні підприємства Коломиї та Калуша. На 16 лютого без тепла залишилося понад вісім тисяч людей. Усі обурюються, бо більшість сумлінно оплачує комунальні послуги.

Найбільше непокояться ті, у кого маленькі діти. Молоді матері з розпачу аж кричать, бо хіба мають платити своїм здоров’ям їхні малята за те, що якісь дядьки та тітки не хочуть за тепло розраховуватися. Розлючені іванофранківці налаштовані рішуче. Висловлюють навіть намір йти трощити хати неплатників. Зрештою, чималі борги - по декілька тисяч - є у досить багатих людей. Нині чомусь про них начебто забули.

Напруга у місті зростає. Правоохоронці наразі мовчать. Кажуть, що все це тільки слова. Сподіваються, що до погромів та стихійних виступів не дійде. І додають, якщо до них ніхто не телефонував і не скаржився, то й завчасу панікувати не варто.

Хвилюються і підприємці. Власники дрібних та середніх крамничок завбачливо запасаються обігрівачами. У багатьох прилади електрообігріву є ще з початку зими. "Аби тільки світло не відключили, може, якось переживемо. Зрештою, це і так крах". Для інших івано-франківців обігрів помешкання електрокою дорога розкіш. Чимало з відключених від газу людей втратили роботу, і не мають за що погасити навіть невеличкі борги. Отримати допомогу на біржі праці теж зараз справа непроста. Отож хіба мерзнути.

Газовики кажуть, що такий крок вимушений, хоча ситуація з газом на Прикарпатті критична. "За два місяці 2009 року підприємства та городяни заборгували їм 28 мільйонів гривень, - каже голова правління ВАТ "Івано-Франківськгаз" Володимир КУПЧАК. - Кількість споживання газу перевищило норму в кілька раз. На область було дано 600 тисяч кубометрів, а спожито більше восьми мільйонів. Газ просто відбирається з труби. Це прирівнюється до крадіжки. А за будь-який товар треба, звісно, платити".

За словами міського голови Віктора АНУШКЕВИЧУСА, дії газовиків - це пряме порушення Закону України "Про теплопостачання". статті 6 якого забороняє припиняти постачання газу, електроенергії та інших носіїв під час опалювального сезону. Тому в зв’язку зі складною ситуацією він уже надіслав відповідний лист до прокуратури. Згодом заспокоює і додає, що опломбовані котельні все одно працюватимуть. До речі, минулого тижня газовики вже відключали п’ять котелень, які, однак запрацювали після відповідного рішення прокуратури. Так, очевидно, буде й цього разу.

Втім газовики наполягають: "Не буде грошей - не буде тепла". Якщо за день-два рівень проплат не зросте, "Івано-Франківськгаз" має намір відключити від тепла все місто. Мерзнутимуть 250 тисяч мешканців Івано-Франківська. Зрештою, ймовірно, що без тепла можуть залишити й область.

Сьогодні уранці на нараді у міського голови було повідомлено, що у усі котельні працюють під відповідальність самого мера. Заступника начальника управління газового господарства міста було попереджено, що при відключенні котелень, газовики відповідатимуть перед судом. До речі, відключення гарячої води дозволяє економити щодоби 100 кубометрів газу.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі