друкувати


А.ГРИЦЕНКО:Україна не продає зброї, не перевіривши її кінцевого споживача

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 05:32:32
Кожна поставка зброї передбачає її кінцевого споживача[англійською мовою, end user], Україна не може продати зброю якомусь посередникові, не простеживши весь ланцюжок, аж до "енд юзера". Про це заявив голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій ГРИЦЕНКО.

За його словами, саме тому система прийняття рішень щодо продажу української зброї закордон така складна і багаторівнева. "У ній задіяно десятки державних структур, у тому числі Головне управління розвідки Міноборони, Служба зовнішньої розвідки, Служба безпеки України, інші контрольні та спеціальні органи. Їхнє завдання – перевірити, чи справді ця зброя затребувана урядами країн, з якою метою і чи доходить вона до кінцевого споживача. Без такої перевірки ми зброю не повинні продавати", – розповів ГРИЦЕНКО.

Також, екс-міністр оборони зазначив, що, коли будували систему контролю за експортом озброєнь в Україні, використовували досвід інших держав, у тому числі членів Евросоюзу, США. "І хоча Україна формально не приєдналася до Кодексу поставок зброї з ЕС, ми його дотримуємося", – додав він.

ГРИЦЕНКО переконаний, що поставки надлишкової української зброї іншим країнам – в інтересах України. "Є попит, є надлишковий запас зброї, її можна реалізувати й отримати за це кошти, – вважає народний депутат. – Ця зброя створена руками наших людей, і її продаж сьогодні – це нові робочі місця на оборонних підприємствах України, це додаткові кошти на фінансування армії".

Водночас, щодо системи надходження грошей за продану зброю, голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони зазначив, що на це питання має давати відповідь керівник державної компанії "Укрспецекспорт", Кабмін або його Головне контрольно-ревізійне управління, яке проводить перевірки, а також орган, підконтрольний Верховній Раді, – Рахункова палата.

Автор: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі