друкувати


Випрямляють в Галичі хребти (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 05:24:44
За сприяння голландської благодійної організації "Хоміко" у місті Галич, що на Івано-Франківщині, діє сучасний центр здоров’я для дітей з порушенням постави та ознаками сколіозу.

..."Галинко, поклади м’яч під коліна, а руки - за голову. Тоді в тебе напружаться м'язи, і так поволі випрямлятиметься хребет" - пояснює 13-річній школярці інструктор з лікувальної фізкультури центру здоров’я. Згодом вона підійшла до другої дівчинки, яка, побачивши гостей, намагається продемонструвати свої гімнастичні здібності, прогинаючись на великому м’ячі. Інші не звертали на нас уваги, бо затіяли якусь гру на шведській стінці та канаті.

Дивлячись на цих доволі-таки спортивних дітей, якось не віриться, що вони мають проблеми зі здоров'ям. Проте, за словами ініціатора створення цього закладу Ірини Федорівни Чернеги, до закінчення 11 класу цим страждають 80 відсотків усіх школярів України. "Я детально вивчала це питання, - каже пані Ірина, - та й, зрештою, мої діти теж мали сколіоз, і мені доводилося їх чи не щодня возити в обласний центр на заняття з лікувальної фізкультури та масажі. Натомість багато батьків легковажать цю хворобу. Тому кількість хворих, які перебувають на обліку не зменшується".

Ось так і виникла у пані Чернеги виникла ідея створення центру здоров'я. Спершу хотілося, аби це була державна установа, проте через різноманітні об'єктивні та суб'єктивні причини їй це не вдалося. Отож, було вирішено створити громадську організацію, яку так і назвали "Центр здоров’я". А далі була зустріч з подругою, колишньою мешканкою Галича Аліною Лис, яка зараз проживає в Голландії та працює в благодійній організації "Хоміко". Вона й порадила пані Ірині написати проект на створення центру. Через деякий час надійшли гроші. Робота по облаштуванню тривала півтора року, але все тут зроблено на рівні, і хтозна чи у великих містах є такі центри.

Зараз тут займаються діти від 6 до 18 років. Лікування, а це й спеціально підібрані вправи, заняття на тренажерах, масаж, відвідування басейну одні процедури, фітотерапія, комплексне і триває 24 дні. Якщо є потреба, термін продовжують. Лікарі пропонують заняття в центрі дітям, що мають початкову стадію хвороби, і роблять все, аби запобігти її розвитку. Для цього їм треба виконувати багато різноманітних, індивідуально підібраних для кожної дитини лікувальних вправ".

"Перш, ніж приступити до занять з дітьми, я перечитала багато літератури,- говорить інструктор з фізкультури. - Так, щоб виправити поставу найкраще підходять вправи з паличками, прогинання на великих м’ячах, стрибки через скакалку. Не завадить повисіти на шведській стінці, покрутити обручі. А для загального оздоровлення - заняття на численних тренажерах". Дівчатка, які тут займаються кажуть, що уже через декілька днів стали почуватиме себе краще, перестала боліти спина.

Знаючи, що дитячий організм за годину-півтори інтенсивної роботи виснажується, у центрі вирішили проводити релакси: коли під тиху музику, спів пташок та дзюрчання струмочка діти, лежачи на килимках із заплющеними очима, уявляють щось приємне. У кімнаті відпочинку можна почитати дитячі та підліткові журнали, подивитися відеофільми.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Галич, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі