друкувати


Іntel відзначає 50-річний ювілей інтегральної схеми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 04:33:28
У 1959 році Роберт НОЙС (Robert NOYCE), що пізніше став одним із засновників Intel, створив першу планарну інтегровану схему на основі кремнію. Винахід НОЙСА, що являв собою повну електронну схему, розміщену в невеликому кремнієвій чіпі, поклав початок революційних змін у напівпровідникової промисловості Кремнієвої Долини. Практично у всіх сучасних інтегральних схемах в тій чи іншій мірі використовується запропонована НОЙСОМ виробнича технологія.

Інтегральні схеми базуються на більш ранньому винаході - транзисторах компанії Bell Labs (1947 рік). Вони швидко найшли використання в радіо, телефонах і телевізорах. Однак електронні пристрої на базі дискретних транзисторів в індивідуальних корпусах виявлялися більш великими, менш надійними і споживали більше енергії, ніж думали конструктори. У перших інтегральних схемах вдалося розмістити кілька транзисторів на одному чіпі (прямокутній кремнієвій пластинці). Їх виробництво було дешевше, з'явилася можливість випуску великих партій продукції.

Досягнення в технології мікросхем відкривають дорогу до створення безлічі нових пристроїв. Джастін РАТТНЕР (Justin RATTNER), старший співробітник Intel і технічний директор висловив п'ять припущень про те, як технологічні інновації в області екологічно безпечних обчислень, особистого життя, робототехніки, комунікацій і охорони здоров'я зможуть змінити світ в наступні роки.

Максимально екологічна обробка даних. Досягнення в області оптимізації енергоспоживання дозволять корпорації Intel знайти нові способи виявлення і використання джерел енергії для пристроїв побутової електроніки, які не потрібно буде підключати до електричної мережі, - це забезпечить максимально екологічну обробку даних. Для живлення персональних електронних пристроїв замість батареї можна буде використовувати тепло людського тіла, випромінювання веж стільникового зв'язку і навіть енергію, яка виділяється при натисканні кнопок смартфону у час відправлення електронної пошти. Енергоефективність майбутніх портативних ПК дозволить їм споживати значно менше енергії, щоб користувачі могли забути про проблеми, пов'язані з живленням від батарей.

Кращі умови для життя, роботи та розваг. Завдяки досягненням Intel у галузі багатоядерної обробки даних та в сенсорних технологіях комп'ютери зможуть розпізнавати людей, будівлі та інші об'єкти. Пульт дистанційного керування телевізором буде визначати, у кого в руках він знаходиться, і автоматично перемикатися на улюблені програми телеглядача. Оскільки число ядер в майбутніх процесорах Intel збільшиться багаторазово, масові суперкомп'ютери зможуть створювати візуальні ефекти з якістю кінозйомки, наприклад, у режимі реального часу будувати тривимірні пейзажі, що не відрізняються від природних. Завдяки наявності великої кількості ядер в вашому комп'ютері - настільному або мобільному ПК - домашнє відео з тремтячими зображенням перетвориться в матеріал професійної якості, а ви зможете користуватися функціями інтелектуального нелінійного монтажу та автоматично генерованими ефектами переходу.

Людиноподібна і мікроскопічна робототехніка. Сьогодні більшість роботів застосовується в виробничих приміщеннях, їх завдання щоб навколишнє середовище залишалось незмінними. Давайте уявимо собі домашніх роботів, здатних не просто пилососити килим або зображати прирученого динозаврика. Вони зможуть вивантажити посуд з посудомийної машини і акуратно скласти ваші шкарпетки. Найважливіше - здатність роботів до навчання, переміщення і використання довільних об'єктів, вони повинні вміти розпізнавати і оминати їх, а також пристосовуватися до нових ситуацій. В даний час сенсорними методами користуються риби, щоб за допомогою електричних імпульсів сприймати дотиком об'єкти, не торкаючись їх, такий же підхід можна буде реалізувати в домашніх роботах - і тоді вони зможуть захоплювати об'єкти неправильної форми, не розбиваючи їх. Не всі роботи будуть натуральної величини. Деякі з них будуть невидимі неозброєним оком. Уявіть собі мільйони таких мікророботів - «катом» (catom), які зможуть самостійно групувати в об'єкти довільної форми, здатні пересуватися, змінювати колір і форми. Портативний комп'ютер можна буде скласти (і покласти в кишеню), перетворити на мобільний телефон (щоб зателефонувати або надіслати текстове повідомлення) або перетворити на великий і плоский ПК - з клавіатурою і великим дисплеєм, зручним для виходу до Інтернету.

Безмежні можливості бездротових технологій. Повсюдне використання бездротових технологій відкриє доступ до широких можливостей через компактні персональні пристрої. Мобільний телефон чи мобільний інтернет-пристрій зможе автоматично виявляти інший дисплей, запам'ятовуючий або обчислювальний пристрій, що опинився поблизу, і підключатися до нього. Відеоконтент автоматично почне транслюватися з портативного пристрою на екран в автомобілі чи на плоский дисплей, який розташований на стіні у вітальні.

Підключення до мережі комп'ютерів для охорони здоров'я. Уявіть собі можливість спостереження за пацієнтом шляхом збору даних, які допоможуть виявити відхилення в його здоров'ї, зміні ходи або звичних дій. Можна розташувати по всьому будинку десятки, сотні й навіть тисячі крихітних комп'ютерів та об'єднати їх в сенсорну мережу. Ці бездротові датчики спеціалізованої мережі зможуть безшумно збирати дані, в тому числі відомості про освітленість, температуру, вологість або зміну ходи. Бездротові датчики передадуть зібрані дані по естафеті сусіднім пристроям і в остаточному підсумку на цільовий комп'ютер, де вони будуть опрацьовані або передані через Інтернет для подальшого аналізу. Отримана інформація допоможе поліпшити якість життя пацієнтів похилого віку, вони зможуть перебувати вдома, а не в стаціонарі. Зібрані дані дозволять також підвищити якість медичного догляду за рахунок попередження захворювання або його виявлення на ранній стадії, зменшення вартості лікування та полегшення догляду за хворим для членів сім'ї і медперсоналу. Завдяки бездротовим датчикам можна буде просто спостерігати за діяльністю людини, але виявляти поведінкові або фізичні проблеми у пацієнта, що, можливо, свідчать про загострення захворювання , повідомляє Itc.ua .

Обговорити на форумі