друкувати


"Буковель" - європейський курорт з українською ментальністю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 03:44:34
У неділю християнський світ відзначав завершення різдвяного циклу свят і останнє зимове свято – Стрітення. Хоч на календарі добігає кінця лютий, це зовсім не означає, що зима готова поступатись своїми правами. Та й хто їй це дозволить, особливо, зважаючи на все більшу популярність зимових видів відпочинку.

Про це більше знає фахівець, який працює інструктором на гірсько–лижному курорті "Буковель". Спеціально для Коломия ВЕБ Порталу Ярослав ВЕРЕЖАК розповідає про особливості національного відпочинку.

- Пане Ярославе, для початку – кілька слів про сьогодення і перспективи карпатського курорту.
- "Буковель" отримав потужний потенціал для розвитку і щодня нарощує оберти. Хоча б те, що на відпочинок до нас приїздять не тільки українці, але й білоруси, прибалти, молдовці, росіяни, словаки, поляки, - свідчить про високий рівень сервісу і привабливість курорту. Звісно, свою справу робить і гірська екзотика. Але клієнти тепер вибагливі, без належної інфраструктури їх однією екзотикою вже не візьмеш.

- Це, очевидно, плюси "Буковеля". А чи є у нього мінуси?
- Ну, тут недоліком можна вважати нашу суто українську організацію праці. Постійна розбудова курорту передбачає безперервний фронт робіт. Але не варто, аби відпочивальники і техніка пересікались у одній площині. Тобто, усі будівельні чи облаштувальні роботи добре би було проводити або влітку, або, принаймні, не на очах у курортників. На все має бути свій час.

- Але це не віднаджує людей…
- Бо чудова погода і умови для відпочинку! Наразі є усе необхідне для незабутніх вихідних чи відпустки: морозець, сніг, казкові краєвиди. Запроваджено нову акцію – "Лояльність", яка замість 15 березня стартує вже з першого дня весни. Тож охочим випробувати себе на лижній трасі не доведеться хвилюватись за сніг у середині березня, вони зможуть відпочити на гарних умовах скоріше.

- Як міняється потік відпочивальників протягом сезону?
- Зрозуміло, що у час новорічно–зимових свят у нас навіть перевантаження. У лютому починається друга хвиля – це ті, хто з якихось причин не зміг відпочити у січні. Стабільно високий потік відпочивальників у вихідні. Спостерігається велика кількість закордонних туристів. Тішить, що до нас почали їздити поляки, які мають у себе потужного "класика" - гірськолижний курорт у Закопане. Це означає, що ми їх явно чимось "перетягуємо".

- Чи властива нашим людям культура відпочинку?
- Є таке поняття, як встановлені курортом правила. Тобто, коли ви приходите в гості і бачите у коридорі тапочки, то ви одразу перезуваєтесь, підтягуєтесь до рівня умов тих господарів – навіть якщо вдома у вас це не заведено. Так і на курорті, є система правил і неписаних законів. Гірше, коли культурна і вихована людина піднімається витягом на гору, відвідує там заклади, де продають вишукані гарячі й холодні напої, а потім… ніде не знаходить біотуалету. Це просто шокує! Так само на "Буковелі" явно бракує скриньок для сміття.

- Наскільки курортники дослухаються до Ваших інструкторських порад?
- Ми намагаємось вести роз’яснювальну роботу всіма можливими методами. А ось її сприйняття якраз і залежить від виховання людини, від культури її відпочинку. Елементарний інстинкт самозбереження диктує людині в горах та ще й на лижах правила поведінки. Найбільше легковажать своєю безпекою початківці, ті, хто уперше – удруге приїздить до нас, та ще й із компанією. І це не обов’язково молоді люди. Власне, отака безпечність, яка деколи межує із безглуздям, і призводить до нещасних випадків із сумними наслідками для здоров’я. Люди не розуміють, що ми можемо їх навчити не тільки вправно кататись, але й безпечно падати. Переоцінювати власні сили в горах не варто, але розуміння цього приходить з часом…

Автор: Магда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі