друкувати


Автоімпортери просять ЮЩЕНКА ветувати закон

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-17 10:40:55
Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів [ВААІД] звернулася до Президента з проханням скористатися правом вето та відхилити Закон "Про внесення змін до деяких Законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу України в зв'язку зі світовою фінансовою кризою" N3379, як такий, що суперечить міжнародним угодам та прийнятим Україною зобов'язаннями.

Як повідомили в прес-службі ВААІД, Асоціація виступає проти введення додаткової надбавки до митних тарифів, у розмірі 13%, на обмежену групу імпортних товарів.

Зокрема, у листі зазначено, що "4 лютого 2009 року парламент лише частково прийняв зауваження Президента до Закону N3379. Так, у новій редакції Закону виділена та зафіксована група товарів, які не ввійшли в так звану "групу товарів критичного імпорту", і на які буде поширюватися 13% надбавка. При цьому, імпорт легкових автомобілів та моторних транспортних засобів для перевезення вантажів підлягає стягненню додаткових 13%, а імпорт шасі, кузовів, запчастин та машинокомплектів використовуваних при зборці автомобілів, входять до групи критичного імпорту".

На думку ВААІД, прийнятий Закон не вплине на скорочення відтоку коштів з України та не покращить стан платіжного балансу, а призведе лише до перерозподілу імпорту між групою готових автомобілів та машинокомплектів на користь останньої. "Крім того, будь-які додаткові податки та збори в ситуації фінансової кризи призводять до подальшого росту цін на товари і є додатковим навантаженням на споживача", – сказано у зверненні.

Більш того, відзначають у ВААІД, скорочення обсягів продажу вже змусило мінімізувати витрати всіх підприємств цієї галузі української економіки, а у подальшому може призвести до повного банкрутства підприємств та значного збільшення чисельності безробітних.

Нагадаємо, у грудні минулого року Верховна Рада України збільшила до 13% розмір тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного збору. За відповідний законопроект N3379 проголосували 269 депутатів. 14 січня, президент Віктор ЮЩЕНКО повернув цей Закон до ВР зі своїми пропозиціями. Після чого, 4 лютого 2009 року ВР проголосувала Закон N3379 в новій редакції, з кількістю голосів – 328.

Джерело: ЛIГА БiзнесIнформ
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі