друкувати


Про ремінь безпеки з точки зору Коломийської ДАІ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 03:16:27
Схильні до математичної точності японці підрахували: застосування ременів безпеки допомагає уникнути загибелі у 75 випадках ДТП зі ста. У США оприлюднено такі дані – ремені допомагають уникнути смерті при зіткненні у 77 випадках, а при перекиданні – у 91 випадку зі ста. Найстрашніше, що без ременів безпеки люди гинуть навіть при відносно слабких зіткненнях, на швидкості 20 км/год. У таких випадках автомобіль залишається практично неушкодженим, а смерть людини здається просто алогічною.

Про особливості нерозважливості українських водіїв та все, що за цим стоїть, Коломия ВЕБ Порталу розповів інспектор з дізнання Коломийського ВДАІ Василь САМАНІВ.

- Пане Василю, чому, на вашу думку, наші водії дозволяють собі легковажити з найголовнішим пасивним засобом безпеки – ременем?
- Написано безліч статей, які буквально на пальцях роз’яснюють необхідність використання ременів безпеки. Марно! Транслюються десятки передач, у яких фахівці – медики, техніки, фізики ретельно пояснюють необхідність застосування ременя безпеки. Все даремно. Люди як гинули, так і гинуть через це. Ще й аргументують своє небажання жити, сиплють цікавими доводами. Рушити з місця, не пристебнувшись, а тим більше, не пристебнувши дитину, на Заході не зважиться жодна розсудлива людина. Тому, що в основу життєдіяльності європейців покладений здоровий глузд. А в українців у питанні особистої безпеки зі здоровим глуздом явні нелади. На сьогодні у нашій країні на не пристебнутий ремінь безпеки дивляться крізь пальці, це нібито навіть не порушення. Здивовані українці не ймуть віри, що у європейських країнах ігнорування головного пасивного засобу безпеки є одним із найстрашніших порушень Правил дорожнього руху. На думку наших водіїв, є набагато серйозніші порушення: виїзд на зустрічну смугу, проїзд на заборонений сигнал світлофора, пиятика за кермом. Але факти, кількість загиблих у нібито незначних аваріях, говорять самі за себе. Фара розбита, капот подряпаний, а в салоні – три трупи. Бампер від удару ззаду зігнуло, а з автомобіля двох мерців дістають. Коли таке бачиш, просто злість бере на людську дурість, на елементарне небажання жити, дихати, любити. Цю злочинну легковажність наших водіїв треба лікувати. Бити нещадно штрафами, переводити дане порушення з розряду другорядних у розряд грубих. Бо чомусь, на жаль, наші водії штрафу бояться більше, як могили…

- Побутує думка, що не пристебнутий водій завжди має шанс при аварії врятуватись – вилетіти через лобове скло. Що скажете на це?

- Ті, хто стверджує, що нібито виліт через скло є рятівним варіантом, або не відвідували уроків фізики у школі, або не звикли думати самі і просто переказують чужі дурниці, не вникаючи в деталі. Оперувати мовою цифр у питанні польотів крізь скло дозволяють краш–тести, проведені росіянами. У сучасних автомобілях лобове скло встановлене полого, людина при ударі об нього неминуче закидає голову, що і зафіксували датчики в шийних хребцях водія – манекена: їх виламувало назад із силовим моментом 88 Нм (при безпечному порозі 57 Нм). Пасажирові при вильоті через лобове скло виламувало шию з жахливим моментом – 154 Нм. Це якраз і призводить до того, що при зіткненні на швидкості всього 50 км/год. Людям ламає шиї, відриває голови, розчавлює черепні коробки. Думаю, більше нічого не варто пояснювати.

- Що би Ви порадили тим, хто вважає, нібито ремінь безпеки при аварії може зашкодити зорієнтуватися і діяти оперативно?
- Знаєте, американські вчені зі штату Мічиган провели дослідження: що відбувається з тілом людини при зіткненні на швидкості 80 км/год. Відео жахливе: тіла манекенів (пасажирів і водія) після зіткнення продовжують рух уперед з тією ж швидкістю. Манекени ламають руки і ноги об панель автомобіля, розбивають напхане електронікою тіло об кермо. Страшний підсумок даних із датчиків: декілька смертей стались менш як за дві десяті долі секунди. Що можна встигнути за такий короткий проміжок часу? Хіба що моргнути. Людина не встигне навіть побачити і усвідомити власну смерть…

…Один рух руки перед тим, як рушити з місця – і сотень смертей би не було. Але таке траплятиметься і далі – поки не станеться перелом у головах. Не той перелом, що при вибиванні лобового скла. А той, який дозволить сотням українців в аваріях мати шанс вижити.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі