друкувати


Зменшення обсягу грошей в економіці поглиблює кризу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 02:34:41
Обсяг грошей в економіці у січні 2009 року скоротився більше звичайного – падіння на 4,6% виявилося найбільшим з 2001 року. Таке різке зменшення кількості грошей було викликане рекордним з початку кризи відтоком коштів з депозитних рахунків – 18,28 млрд грн, збереженням офіційного курсу гривні на рівні 7,7 грн/1$ і зниженням об’єму наявних коштів в обігу. Скорочення кількості грошей в економіці експерти називають зворотним мультиплікатором, який тільки посилить фінансові проблеми підприємств.

"Відбувається загальне скорочення грошового обігу та кредитування. Зменшилася й кількість грошей уряду на рахунках банків, – говорить директор економічних програм Центру РАЗУМКОВА Василь ЮРЧИШИН. – Ми можемо потрапити в петлю: через кризу і газову війну відбулося звуження виробництва, що призвело до зменшення грошової бази. Банки не довіряють підприємствам і не хочуть їх кредитувати, що викликає подальше зниження виробництва".

На думку пана ЮРЧИШИНА, все це супроводжується втратою довіри банків один до одного, що піднімає ціну на вільні ресурси – ставки 100-120% річних на міжбанку підтверджують цю тенденцію.

Джерело: Коммерсантъ
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі