друкувати


"Добровільне" переселення з Любачівщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 01:21:59
У "Вільному голосі" №48 за 2008 рік прочитав статтю жителя Холмщини І.Калинки "Трагедія і біль Холмщини" і вирішив написати про жахи в ті часи в сусідньому районі Холмщини — Любачівському.

У нашому районі по селах роз’їжджав російський майор із взводом солдатів і агітував за переселення в Союз. Коли він побачив, що агітація не дає результатів, вдався до повторних поїздок. Після його від’їзду на село вночі нападала банда польських комуно-фашистів, яка палила будівлі і вбивала всіх, хто потрапив їй на очі. Селяни посилили кущову самооборону, чергували цілодобово, відбивали напади малочисельних банд. Тоді ворог організовує більші сили і знищує цілі села. Така доля спіткала Новий і Старий Люблинці.

Я жив у Новому Селі Любачівського району (колишня територія Львівської області). Навесні 1945 року, коли почалось це пекло, тато порадили мені піти в Гораєць (село в лісах, звідки походила моя мама). Там ближче до лісу і легше сховатись на випадок нещастя. Я так і зробив. Але якраз потрапив у біду. Сплю у діда. Над ранок чую — стріляють. Вибігаю надвір, бачу: село горить, кругом стрілянина. Тікаю з сусідами в ліс, до якого було метрів сто. По нас стріляють. Дехто впав мертвий, хтось поранений кричить. Щастя, що в лісі стояла чота УПА, яка відразу пішла в наступ на ворога. Повстанці спалили дві автомашини, якими прибули карателі, і старались перекрити дорогу до відступу ворога, який, почувши біду, почав тікати з села. Але і за тих 20—30 хв. наробив багато лиха: підпалив більшу частину села і вбив 150 його мирних жителів (в тому числі 42 жінок і 32 дітей).

Після таких ворожих акцій українці Любачівщини тікали з рідних домівок без нічого, лише щоб живим вибратися з цього пекла. Все їх добро забирали вороги. Отака-то правда про "добровільне" переселення українців з Надсяння.

Відвідав я рідне село у 1990-х роках. І ось яка картина: з церкви зробили костел, цвинтар зруйнували, зробивши на ньому свій. Запитуємо ксьондза: "Що це за варварство?" Відповідь: "Яка влада — такі порядки".

Автор: Петро ГРАБЕЦЬ із Сопова
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі