друкувати


Наука з'ясувала, де знаходиться Бог

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 01:12:14
Нейропсихологи університету Міссурі [США] знайшли нове місцезнаходження Бога. Це вдалося зробити після того, як вони з'ясували, що всі духовні досліди світових релігій мають спільне джерело і є процесами, що відбуваються у мозку людини.

В якості прикладу духовних процесів, схожих у всіх релігіях, було розглянуто трансцендентальний стан, коли людина почасти втрачає почуття себе у процесі медитації або молитви та здійснює комунікацію з божеством. Дослідники з'ясували, що такий стан досягається шляхом зниження активності в правій тім'яній частині головного мозку.

Нейропсихологи, уже проводили подібні дослідження у сфері медитацій у буддистів і францісканскіх ченців. Тоді було зауважено, що незалежно від релігійної приналежності, люди використовують однакові нейропсихологічні функції, наприклад, перехід у трансцендентний стан, почуття єднання з універсумі.

Вчені міссурійского університету розширили спектр своїх спостережень дослідженнями з участю людей з травмами головного мозку. Виявилося, що при пошкодженні його правої тім'яної частини люди легше входять у контакт з Богом.

"Мозок виконує певні функції при здійсненні духовних досвідів, – пояснив професор міссурійского університету Брик ДЖОНСТОН. – Вивчаючи людей з мозковими травмами, ми виявили, що люди з пошкодженою правою тім'яною частиною мозку набагато швидше досягають такого стану, як трансцендентний".

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі