друкувати


У Спасі працюють і співають

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 11:59:10
За територією село Спас є досить велике, а враховуючи майбутню територіально-адміністративну реформу, — ще й перспективне.

Для свого звіту сільський голова Олександра ГОЯНЮК спершу вибрала клуб Спаса Горішнього. Передував звітові концерт аматорів художньої самодіяльності, присвячений 100-ій річниці від дня народження Степана БАНДЕРИ.

Хоч люди зійшлися до клубу, власне, на обговорення сільської проблематики, однак сам концерт був "родзинкою" сходин громади. І художні декламації, і виступи солістів, жіночого ансамблю під керівництвом Мирослава БЕЖУКА, особливо чоловічого тріо БЕЖУКІВ, — вся концертна програма створила героїчну атмосферу звитяжного чину під назвою "бандерівщина".

Зі сцени Олександра ГОЯНЮК подякувала за самовіддану працю аматорів, котрі плекають культуру рідного села. Щодо самого звіту, то пані Леся зауважила, що звітується не вона сама, а вся громада.

Найбільше зусиль громади було скеровано на подолання наслідків стихійного лиха. Вода наробила чимало шкоди. Найбільша проблема — берегоукріплення, яке ще донині не завершено. Держава виділила кошти для відновлення 75 приватних будинків. Люди самотужки відновлювали бокові дороги. Тепер усі дороги мають пристойний (хоч і не ідеальний) вигляд.

Інтенсивно йшла робота над перекриттям даху на Будинку культури в Спасі Долішному. Допомагали мешканці, молодь. Продовжується будівництво церкви.

Стурбованість жителів викликає кладовище. Проблема — з вивозом звідтіля застарілих вінків. Зрештою, люди самі можуть корегувати похоронний процес: можливо, не варто приносити таку велику кількість пластикових квітів. Сам цвинтар (як і в багатьох селах) "перенаселений". Виготовляється документація на нове кладовище, для якого немає іншого місця, як на меліорованих землях.

Від колишнього колгоспу перейшла селянам у спадок пожежна машина. Райдержадміністрація пообіцяла виділити кошти на її утримання, а заодно й на утримання пожежної команди. А пишається село іншою командою — футбольною, шефство над якою тримає підприємець Михайло СТОВПЮК. Команда успішно виступає у спортивних змаганнях.

Як випливало зі звіту, невирішені проблеми перед селом не стоять, хоч багато дечого треба довершувати. Чекає добудови школа, треба думати про дитсадок. Вулиці потребують освітлення, тим більше, що існує державна програма з освітлення сільських вулиць. Це вселяє надію. Хід освітлення вулиць такий: населення здає кошти, а відтак держава 50 відсотків суми повертає. Відчутну матеріальну й технічну допомогу має громада від партій "Наша Україна" й "Батьківщина". Переймається потребами села депутат обласної ради Петро КНИШУК.

Після звіту перед громадою виступив заступник голови РДА Богдан БОЛЮК, який відзначив високу громадську активність жителів села. Це було видно на ліквідації наслідків липневої повені.

Мешканці скаржилися на газову службу, працівники котрої без попереджень від’єднують у людей газ. Пан БОЛЮК обіцяв негайно з’ясувати обставини і допомогти таким людям.

Повертаючись до теми ліквідації наслідків стихійного лиха, мусимо знати, що не все йде так гладко. Уряд заборгував підрядним організаціям 11 мільйонів гривень. Кошти надійдуть, але не відразу.

Наприкінці концерту-звіту жіночий ансамбль ще довго виконував "поза програмою" автентичні стародавні пісні свого села.

Автор: Мар’ян ЯРИЙ
Вільний голос для Коломия ВЕб Порталу
Обговорити на форумі