друкувати


Шануймо таланти бо бездарність сама пролізе

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 11:22:11
Многоголосне "Браво" не вщухало в залі Народного дому Коломиї протягом двогодинного звітного концерту муніципального оркестру "Гуцулія". Народні мелодії, висока майстерність, віртуозне виконання талановитих музикантів тримали переповнений зал у напрузі. Скільки прекрасних емоцій отримали глядачі, скільки позитиву винесли й забрали з собою.

Одночасно побачене й почуте спонукає до роздумів: чи забезпечує фаховість віртуозів їм та їхнім сім’ям матеріальні достатки? Якщо ні, то що ми за народ, коли здатні таланти народити, але шанувати їх та цінувати нездатні, як це заведено в інших народів.

Чомусь відсутніми в залі були ті коломияни, що відносять себе до інтелігенції, коломийського бомонду, представники міської влади, хоча запрошення отримали та по місту афіші були розвішані. Гірко, що зміліли, спримітивіли ті, на кого мала б рівнятися Коломия. Чи усвідомлюють, що так можна опуститись до рівня одноклітинної амеби, бо "Гуцулія" без них у цей день прекрасно обійшлася й надалі обійдеться. Переповнений же зал стоячи проводив артистів бурхливими оплесками. Глядачі ще довго не покидали вестибюль та на вулиці обговорювали побачене, висловлювали жаль про неможливість придбати компакт-диск "Гуцулії".

За 37 років існування в оркестрі мінялись керівники, відходили в інший світ деякі музиканти, приходила талановита молодь. Навіть, до нашого встиду, ноти, а в одного з керівників — цінну італійську скрипку, було, викрадали, але оркестр був і залишається гордістю нашого краю.

Автор: Іван ПАЛАГНЮК, голова ради старійшин
Вільний голос для Коломия ВЕб Порталу
Обговорити на форумі