друкувати


Успішна жінка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-16 11:08:22
Мабуть, не дуже помилюсь, якщо скажу, що нині переважна більшість жінок прагне бути успішними й щасливими. Тому й крокують пліч-о-пліч із чоловіками, а то й випереджають їх. Сучасна жінка надзвичайно мужня, я б назвала її "жінкою-воїном". Створюючи сімейне вогнище, вона в більшості несе відповідальність за дітей і чоловіка — ціною власного комфорту й здоров’я.

Реалії нашого життя багаті на приклади, коли жінка бере на свої плечі взагалі усі проблеми щоденного буття. Сучасний шалений світ створив такі умови, що в багатьох сім’ях жінка стала основною годувальницею.

Тож у чому секрет успішної жінки? Думаю, що насамперед — у праці: важкій, виснажливій, щоденній...

Зеновія ПЕТРУК, підприємець із Нижнього Вербіжа, — успішна жінка. Вона має чітко сформовану систему цінностей, точно розуміє, що саме для неї важливо та як досягнути своєї мети.

Звичайна сільська дівчина із ніжним серцем, що сприймало світ через власні поетичні образи, мріяла про медицину. Та не склалося... З 17 років довелося працювати у Коломийському харчкомбінаті, потім дівчина навчалася у Львівському технікумі хлібопекарської промисловості. А далі — довгі роки праці в громадському харчуванні. Не в її характері було задовільнятися тим, що мала. Хотілося вдосконалитись, досягти більшого.

Зеновія з тих людей, які завжди мають певну мету і вдаються до конкретних дій задля її досягнення. Вона не боялася і не боїться пробувати і помилятися, бо саме це дає знання й досвід. Помилки вона сприймає не як привід усе кинути, пожаліти себе й повернутися до попереднього життя, а як можливість переосмислити свої дії, зрозуміти помилки і рухатися далі, вперед, надалі не повторюючи їх.

Чимало труднощів було на життєвому шляху Зеновії. Коли почалася корінна перебудова нашої держави, в пошуках заробітку їде в Іспанію. Її манить і водночас лякає невідоме, душу огортає сум... Та жінка знаходить у собі сили не зупинятися перед труднощами, не піддаватися негативним думкам: вона успішно опановує іспанську мову, що дає їй можливість знайти добру роботу. А вечорами, вихідними лягали рядками на папір її думки та переживання:

Ще трохи далі пройдем...
Де ти, Колумб,
із високо піднятим плечем
і рукою вперед?
Ідеш за моря
до незнаних земель...
Іспаніє, Іспаніє, моя ти Іспаніє,
обою я зараз живу,
тобою страждаю,
тобою люблю.
А ще — мрії. Їх так багато. Вони заповнювали кожну вільну хвилину:

Барселона...
Стою на розвідному мості.
Чому так нелегко і прикро
У цьому житті?
Чому мрії за обрій
Чайками летять?
Хочу, мрії, вас зупинити
Та корабликом сильним й великим
По морю пустити.
Туга за рідною землею домінує в багатьох поезіях:

Україно, матінко моя,
Приголуб мене, хорошая,
Через далекії моря
Щоб відчула подих,
Ласку я твою.
Запали мій вогник,
Погладь донечку свою.


Вісім років прожила пані Зеновія за кордоном. Повернувшись, почала працювати як підприємець у транспортній галузі. Ця робота приносить жінці і достаток, і радість, і, звичайно, велику відповідальність. Та на все їй вистачає часу, бо вже привикла розприділяти і дорожити кожною хвилиною.

Зеновія Пилипівна не стоїть осторонь життя села. Вона — заступник сільського голови, голова сільської комісії з ліквідації наслідків повені, за роботу в якій одержала подяку від облдержадміністрації, бере участь в художній самодіяльності села, співає в церковному хорі. А ще — чудова дружина, мати, бабуся. В її домі — тепло й затишно, саме родина дає їй надію й гармонію, вселяє силу, а серце сповнює любов’ю.

Ось така вона, успішна жінка з нашого села, Зеновія ПЕТРУК — розумна, вольова, завжди при власній думці. Основна риса її характеру — впевненість, бо вміє жити й чинити відповідно до власних рішень, незалежно від будь-яких обставин і ставлення до цього інших людей. Вона на власному досвіді переконалася, що кожна людина — автор своєї книги життя.

Автор: Ганна СЕРБЕНЮК, студентка Коломийського інституту Прикарпатського університету
Вільний голос для Коломия ВЕб Порталу
Обговорити на форумі