друкувати


Немає меж чиновницькій винахідливості в економії народних коштів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-14 10:24:41

Бачу, що меж немає чиновницькій винахідливості в економії народних коштів. Так-так, саме народних, а не їхніх власних, зароблених на вдячній ниві управління державою. Останній такий винахід – Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення", що його прийняла Верховна Рада з початку нинішнього року в першому читанні.

Наш золотий уряд, щоб ви краще усвідомили собі механізм економії, зобов’язався трохи раніше переглядати розмір пенсій зразу ж після чергового підвищення прожиткового мінімуму – місяць на місяць. А в згаданому законопроекті запропоновано зовсім не переглядати пенсії пенсіонерам, які працюють, після збільшення прожиткового мінімуму. Воно, якщо по правді, це "не переглядати" зайве, оскільки бюджетом-2009 підвищення мінімуму все одно не передбачено. Але підстрахуватися, щоб пенсіонери остаточно не зажиріли, народні обранці таки зуміли.

Добряча свиня підкладена в законопроекті й тим, хто збирається виходити на заслужений відпочинок цього року. Депутати хочуть визначати показник середньої заробітної платні для нарахування звичайних, військових і наукових пенсій на рівні показника не 2008-го, а 2007-го року.

Здогадуєтесь, чому?

Та тому, що розмір середньої зарплатні становив 2008-го 1.840 грн., а розмір зарплатні 2007-го – 1.410 грн.

Економія для держави вийде відчутна, хіба ні?

По-новому пропонують депутати й перераховувати пенсії пенсіонерам, які працюють. Тобто не брати до уваги зарплатню, що була 2008-го, а виходити із зарплатні, яку їм виплачують уже цього року. Теж суцільна економія для держави. Бо якщо тільки за жовтень – листопад минулого року показник середньої зарплатні впав майже на 5%, то про грудень Держкомстат узагалі мовчить, знати нам про те не бажано.

При бажанні я міг би знайти й інші моменти в законопроекті, здатні засмутити широкі верстви наших пенсіонерів. Хоча для поганого настрою достатньо, мабуть, і названих.

Ага, забув повідомити. Запропоноване в законопроекті обмеження прав пенсіонерів дозволить заощадити 6 мільярдів гривень.

І куди вони, цікаво, збираються їх спрямувати?

Невже на боротьбу з бідністю в Африці?..

Автор: Старий буркотун, "Коломийська Правда"
Обговорити на форумі